VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centrale

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centrale
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 mai 2022

Bogdan Maioreanu, market analyst al platformei de tranzacții online eToro, se așteaptă ca Banca Națională a României să continue să înăsprească dobânda de politică monetară, pentru a tempera inflația și a menține capitalul în țară. 

„Unul dintre coșmarurile băncilor centrale este ca încercând să tempereze inflația, să oprească creșterea economică. Având cifre atât de bune (n.red. economia României a crescut în primul trimestru din 2022) putem specula că BNR va lua o poziție mai agresivă în creșterea acestor dobânzi de referință”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Bogdan Maioreanu, amintind și de declarațiile guvernatorului BNR Mugur Isărescu, care zicea săptămâna trecută că România nu-și poate permite să rămână în urma țărilor din regiune cu dobânda de referință. Cehia, Ungaria și Polonia au deja dobânzi de peste 5%.  

„Riscul este să-ți plece capitalurile din piața ta în piețe cu dobânzi mai bune. Deci, acesta ar putea fi un impact, și anume să vedem creșteri mai agresive ale dobânzii de către BNR”, mai spune acesta.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Anxietate pe piețe. Efectele inflației ridicate încep să se vadă CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Anxietate pe piețe. Efectele inflației ridicate încep să se vadă

Economia a crescut în primul trimestru din 2022 cu 5,2% în termeni trimestriali (comparativ cu trimestrul al patrulea al anului trecut) și cu 6,5% în termeni anuali (comparativ cu primul trimestru din 2021), potrivit datelor INS.

„O parte din această creștere vine din zona de servicii. Cifra de afaceri în zona de servicii a crescut în martie cu 16,4% ca serie brută și cu 7% ca serie ajustată, iar de la an la an creșterile sunt și mai impresionante, cu 47% ca serie brută, și cu 39,2% ca serie ajustată. Asta ne arată că, în zona de servicii, activitatea începe să reintre în normal, după renunțarea la restricțiile legate de pandemiei. Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în zona de creștere a dobânzii de referință”, precizează Maioreanu.

El adaugă că sunt așteptări de creșteri ale dobânzii de politică monetară și în zona euro.  

„Un sondaj Reuters arată că, în cazul BCE, care este încă la dobânzi negative, vom vedea o creștere de dobândă în Q3 2022. 26 dintre cei 48 de economiști intervievați văd o creștere de 0,5%, iar majoritatea se așteaptă ca ratele să fie zero sau pozitive la sfârșitul anului. Interesant este că, în momentul în care au fost întrebați care este impactul inflației asupra costului vieții, majoritatea au spus că este sever. 

Legat de când cred ei că se va liniști toată această criză a inflației, 44% văd un orizont de 6-12 luni, iar 44% văd un orizont de 2 ani. Deci ne așteptăm ca și BCE să crească dobânzile. Este deja cu mult în urma FED. Estimările, cel puțin în următoarele 2 ședințe, sunt să vedem, la fiecare, câte o creștere de 0,5% a dobânzii, ajungând undeva spre 3-3,5%, la finalul anului”, mai spune analistul eToro.

Advertisement

Advertisement

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
crestere economica
dobanzi zona euro
cresc dobanzile
etoro
bogdan maioreanu