VIDEO PROFIT NEWS TV Adrian Mitroi, profesor de economie comportamentală, avertizează investitorii la bursă: Volatilitatea este periculoasă. Ți se pare că e favorabilă, că poți găsi oportunități. Nu poți!

VIDEO PROFIT NEWS TV Adrian Mitroi, profesor de economie comportamentală, avertizează investitorii la bursă: Volatilitatea este periculoasă. Ți se pare că e favorabilă, că poți găsi oportunități. Nu poți!
scris 3 mai 2022

Inflația în creștere și conflictul din Ucraina impactează din ce în ce mai mult economiile europene și totodată și piețele de capital. Volatilitatea este tot mai ridicată și, în același timp, periculoasă pentru investitori, avertizează Adrian Mitroi, Profesor de Economie Comportamentală în cadrul Academiei de Studii Economice din București.

„Din cauza volatilității pierdem bani, pentru că ni se pare că volatilitatea este favorabilă și poți să găsești oportunități. Nu poți. Le găsești o dată, de două ori, dar nu întotdeauna. Nu știi să cumperi jos, nu știi să vinzi sus și știți ce nu facem noi? Nu punem și cantitatea de capital suficientă în deciziile noastre bune. Deci, atenție la volatilitate că erodează capitalul acum”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Adrian Mitroi.

El adaugă că cine vrea să piardă bani să se uite la ceea ce fac ceilalți investitori.  

Urmărește-ne și pe Google News

„Dacă vrei să pierzi bani te uiți la ce fac ceilalți. Volatilitatea poate la instituționali le place. Tu trebuie să fii precaut. Volatilitatea este periculoasă. O companie bună, interesantă, focus pentru investitori, nu înseamnă că și tu poți face bani de pe urma ei”, atrage atenția profesorul.  

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori

De asemenea, el avertizează și cu privire la ofertele publice inițiale (IPO-uri), susținând că „nu prea sunt pentru noi investitorii”.

„Lăsați-i pe instituționali să-și facă treaba acolo. Cel mai mare risc investițional acum e să nu cumva să cumperi scump. Și ca să nu cumperi scump trebuie să cumperi companii cu business bun, în sectoare cu potențial”, mai spune acesta.  

În Uniunea Europeană, inflația a urcat la 7,5%, de la 7,4% anterior, stabilind un nou record, în timp ce creșterea economică în primul trimestru a fost mai slabă decât se prevedea, de numai 0,2%, potrivit unei analize realizată de Bogdan Maioreanu, analist al platformei de tranzacții online eToro

Campioanele sunt statele baltice, Estonia cu 19%, Lituania 16,6% și Letonia 13,2% dar și Olanda cu 11,2%. 

Bogdan Maioreanu adaugă că Banca Centrală Europeană (BCE) va încerca să găsească o soluție echilibrată la viitoarea sa ședință din 9 iunie, susținând economia dar pregătind totodată și unele creșteri necesare ale ratelor dobânzilor, investitorii așteptându-se acum la trei majorări în acest an. 

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: În acest moment, atenția investitorilor se duce mai mult către zona de cripto. Bitcoin este în continuare favorizat CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: În acest moment, atenția investitorilor se duce mai mult către zona de cripto. Bitcoin este în continuare favorizat

Investitorii individuali sunt și ei mai degrabă pesimiști. Conform sondajului eToro Retail Investor Beat, 51% dintre investitorii români așteaptă în acest an o înrăutățire a condițiilor din economia locală. Este o creștere de 8% față de rezultatul de la finalul anului 2021. Doar 23% cred că situația se va îmbunătăți. 49% dintre investitorii români intervievați se așteaptă ca economia globală să se înrăutățească, de asemenea. 

În România, Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a redus prognoza de creștere a PIB-ului de la 4,3% la 2,9% în 2022 și de la 5,1% la 4,4% în 2023. Creșterea estimată a consumului populației a fost de asemenea revizuită și este în scădere, respectiv la 3,1% de la 3,8% în februarie, cât era înainte de începerea conflictului militar din Ucraina. 

Motivele scăderii previziunilor sunt, potrivit lui Bogdan Maioreanu, analist eToro: încetinirea activității economice europene și mondiale, care conduce și la o încetinire a economiei românești, conflictul dintre Rusia și Ucraina, care a dus la o înrăutățire a indicatorilor comerciali în contextul unei dependențe ridicate de gazul rusesc și apariția unui nou val pandemic în China, care va accentua blocajele din lanțurile de aprovizionare și va afecta industria auto. Factorii pozitivi sunt legați de atenuarea pandemiei Covid și de redresarea industriei transporturilor și a sectorului Horeca.

CONFIRMARE Comisia de Prognoză a revizuit în scădere semnificativă, la 2,9%, estimarea de creștere a economiei românești în 2022 CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Comisia de Prognoză a revizuit în scădere semnificativă, la 2,9%, estimarea de creștere a economiei românești în 2022

Inflația a fost determinată de creșterea bruscă a prețurilor la energie și alimente, devenind din ce în ce mai răspândită și mai accentuată. Iar prețurile materiilor prime care o alimentează vor rămâne ridicate, avertizează cel mai recent raport al Băncii Mondiale, citat de o analiză realizată de Bogdan Maioreanu, analist eToro.

Se așteaptă ca prețurile la energie să crească cu peste 50% în 2022, înainte de a se relaxa în 2023 și 2024.Totodată, se estimează că prețurile produselor non-energetice, inclusiv cele din sectorul agricol și cele ale metalelor, vor crește cu aproape 20% în 2022 și se vor tempera, de asemenea, în anii următori. 

Conflictul ruso-ucrainean și sancțiunile asociate acestuia conduc, de asemenea, la adoptarea unor modele de comerț mai costisitoare care ar putea duce la o inflație de lungă durată. 

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Analist eToro: Europa ar putea supraviețui fără gazul rusesc iarna viitoare, dar există câteva probleme CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Analist eToro: Europa ar putea supraviețui fără gazul rusesc iarna viitoare, dar există câteva probleme

Economia SUA resimte și ea efectele prețurilor ridicate ale materiilor prime și ale problemelor din lanțul de aprovizionare, ultimele date indicând o scădere anualizată a PIB-ului de 1,4% în primul trimestru din 2022. Scăderile cheltuielilor guvernamentale, ale stocurilor și un dezechilibru record al balanței comerciale au impactat creșterea. Deși această scădere a declanșat unele îngrijorări legate de recesiune, raportul a arătat o creștere puternică a consumului cu 2,7% după inflație, cea mai mare creștere din ultimele trei trimestre. 

Analiștii consideră că această scădere abruptă a PIB-ului nu va împiedica probabil Fed să majoreze din nou dobânda în luna mai. 

În ciuda acestor previziuni, doar 19% dintre investitorii români care au răspuns la sondajul eToro Retail Investor Beat văd creșterea ratelor dobânzilor ca pe o amenințare pentru investițiile lor. Marea majoritate se tem că  inflația, conflictele internaționale și starea economiei globale le vor afecta negativ portofoliile de investiții în acest trimestru. 

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

viewscnt
Afla mai multe despre
bogdan maioreanu
etoro
adrian mitroi
volatilitate burse
investitii bursa
inflatia
dobanzi