Creșterea accelerată a numărului de prosumatori racordați la rețelele electrice reprezintă o veste bună, însă nu trebuie uitat că a fi prosumator înseamnă mai ales să îți acoperi consumul propriu, nu să devii producător comercial de energie electrică fără licență, lipsit de obligațiile presupuse de aceasta, a declarat directorul executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Dana Dărăban, la emisiunea Energie cu Profit de la PROFIT NEWS TV.
″Cadrul de reglementare și toate aceste programe guvernamentale de sprijin, fără precedent ca valoare și număr de beneficiari, au dus la o creștere spectaculoasă în ultimul an a numărului de prosumatori și a puterii instalate în centralele lor, iar până la finalul lui 2023 se preconizează creșteri chiar cu 2 cifre. Vestea bună e că se investește astfel în capacitatea de a produce pentru consumul propriu″, a spus Dărăban.
CITEȘTE ȘI Ce măsuri fiscal-bugetare a trimis Guvernul la BruxellesDupă cum a relatat Profit.ro, prosumatorii au ajuns să conteze chiar pentru securitatea aprovizionării cu curent electric a țării în sezonul rece. La finalul lunii mai, puterea instalată în centralele acestora ajunsese la un total de 867 MW, iar autoritățile se așteaptă la aproape dublarea acesteia în iarna care vine, până la circa 1.500 MW.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit șefei ACUE, asta vine însă și cu probleme pentru operatorii rețelelor de distribuție a energiei electrice, una dintre ele fiind cât de repede pot aceștia să racordeze un număr mare de noi prosumatori.
″Cadrul de reglementare privind racordările ar trebui să fie mai clar, să existe o interpretare unitară pe toate chestiunile legate de asta. Apar multe modificări foarte des. Regulamentul de racordare a foarte <colorat> de multele modificări legislative care au tot intervenit″, a punctat Dana Dărăban.
În al doilea rând, există problema ″setării așteptărilor″.
CITEȘTE ȘI FOTO Oligarhul ucrainean care l-a făcut mare pe Zelenski în showbiz, arestat și anchetat pentru fraudă″Cred că trebuie să fim tot timpul într-un echilibru în privința felului în care creăm așteptări în rândul consumatorilor. Eu aș vrea să cred că nu vrem să ne îndepărtăm foarte mult de la definiția a ceea ce este prosumatorul: produci pentru consumul tău și nu te transformi într-un producător fără licență, pentru că mulți înțeleg că vor produce mai mult (decât consumă – n.r.), iar acel surplus se va transforma într-un venit. Însă atunci înseamnă că intri în altă activitate, care nu doar că poate să creeze o problemă în sistem, pentru că ceri alocare de putere mult mai mare decât consumul tău, ci este și un pic neloială față de cei care sunt producători cu licență și care au mult mai multe obligații″, a arătat Dărăban.
Ea a spus că soluția ar fi ca, în momentul în care un viitor prosumator își face proiectul de instalare de panouri fotovoltaice casnice, puterea care i se aprobă nu ar trebui să depășească cu mult necesarul de consum al gospodăriei respective.
CITEȘTE ȘI VIDEO Prima News: Afaceri cu risc seismic. Mii de magazine ar trebui închise″Îți dimensionezi capacitatea de producție fotovoltaică în funcție de acel necesar, cu un eventual surplus, de exemplu pentru încărcarea unei mașini electrice. Cred că așa ar fi corect. Puterea aprobată să țină seama de consum și să nu ne îndepărtăm de definiția prosumatorului. Trebuie să ajutăm și clientul să înțeleagă că a fi prosumator nu e o activitate economică, la care ne bulucim cu toții ca să facem niște bani în plus, ci este o activitate care te ajută să îți acoperi permanent costul cu energia. Ca prosumator, tu economisești un cost, nu îți adaugi niște venituri″, a precizat directorul executiv al ACUE.
Dana Dărăban a conchis spunând că legislația ar trebui să seteze standarde de consum pe suprafață construită în raport cu care să se dimensioneze puterile electrice aprobate prosumatorilor, atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice.