VIDEO Ora de Profit.ro - Otilia Nuțu, Expert Forum: România merge iar pe contrasens față de UE

VIDEO Ora de Profit.ro - Otilia Nuțu, Expert Forum: România merge iar pe contrasens față de UE
scris 22 mai 2022

România merge din nou pe contrasens în raport cu Uniunea Europeană în ceea ce privește politicile energetice, în condițiile în care Executivul de la Bruxelles are în vedere reducerea masivă a consumului de gaze naturale pe continent, inclusiv pentru eliminarea dependenței de importurile din Rusia, în timp ce autoritățile de la București au în vedere extinderea masivă a rețelelor de distribuție de gaze în întreaga țară, deci sporirea consumului, a declarat specialista în energie Otilia Nuțu (Expert Forum) la emisiunea Ora de Profit.ro.

Emisiunea Ora de Profit.ro este transmisă în fiecare duminică, de la ora 10, la Prima TV.

Urmărește-ne și pe Google News

Ea a făcut această afirmație în contextul recent anunțatului plan al Comisiei Europene de a pune capăt dependenței continentului de importurile de gaze naturale din Federația Rusă.

Touroperatorul Christian Tour anunță că va contesta amenda în valoare de 90.000 de lei dată de ANPC, despre care spune că a aflat din presă, întrucât ANPC nu ar fi transmis oficial procesul verbal privind constatarea unor abateri CITEȘTE ȘI Touroperatorul Christian Tour anunță că va contesta amenda în valoare de 90.000 de lei dată de ANPC, despre care spune că a aflat din presă, întrucât ANPC nu ar fi transmis oficial procesul verbal privind constatarea unor abateri

"Planul Comisiei Europene este foarte ambițios. Nu doar că nu ne vom mai întoarce la combustibilii fosili, dar acum țintele europene au devenit și mai ambițioase, și pe eficiență energetică, și în privința energiei regenerabile. Noi însă, din păcate, în România, se pare că mergem iarăși pe contrasens. Asta pentru că, în timp ce în acest plan european este vorba despre accelerarea decuplării de gaz și se vorbește tot mai puțin despre gaz drept combustibil de tranziție, noi ne ne gândim, dimpotrivă, să extindem consumul de gaze, adică vrem să facem rețele de distribuție în absolut toată țara", a spus Nuțu.

Experta a arătat că doar în Programul Național de Dezvoltare Locală Anghel Saligny sunt 65 de miliarde de lei alocați pentru extinderea rețelelor de gaze în toate județele.

VIDEO Șeful ANAF: Facem să plângă tanti care vinde pătrunjel și uităm de 3 TIR-uri . Telefoane la 1-2 noaptea CITEȘTE ȘI VIDEO Șeful ANAF: Facem să plângă tanti care vinde pătrunjel și uităm de 3 TIR-uri . Telefoane la 1-2 noaptea

"Pe lângă aceștia, se vrea ca și banii încasați de stat de pe urma extragerii gazelor din Marea Neagră, și banii din PNRR, și cei din POR Dezvoltare Durabilă să fie investiți în măsuri care să majoreze consumul de gaze, și la consumatorii casnici, și la ce din sectorul energetic, adică să ne înlocuim centralele pe cărbune cu unități pe gaz, cu capacități destul de mari. Deci în loc să încercăm să reducem dependența de gaz, ne bazăm pe resursele din Marea Neagră, care, realist vorbind, sunt relativ modeste și nu se știe sigur dacă vor intra toate în piață. Și pretindem că, la un moment, aceste rețele noi vor fi folosite pentru a transporta hidrogen, deși nu avem nici un plan clar despre cum, unde și în ce cantități vom produce hidrogen verde, care se face prin electroliză și cu consum mare de energie electrică regenerabilă", a adăugat Otilia Nuțu.

După cum a relatat Profit.ro, Guvernul s-a angajat față de autoritățile europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), să construiască și să pună în funcțiune până la jumătatea anului 2026, în regiunea Olteniei, o rețea de distribuție a gazelor naturale de 1.870 kilometri, care să permită transportul hidrogenului verde. Un alt obiectiv asumat este darea în funcțiune, până în T4 2025, a unei capacități de electrolizoare de cel puțin 100 MW, cu un volum generat preconizat de cel puțin 10.000 de tone de hidrogen din surse regenerabile. Cele două măsuri menționate au prevăzută o alocare financiară cumulată de 515 milioane euro, constând integral din împrumuturi.

 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
consum gaze
scumpire gaze
retele distributi gaze
importuri gaze rusia
taiere gaze rusia
invazie rusia ucraina
importuri lng qatar