Schimbarea legii privind scăderea impozitării la sursă de la 10% la 1% și la 3% a determinat o creștere semnificativă a numărului de investitori în fondurile deschise de investiții, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la Profit.ro TV, Horia Gustă, președintele Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF).
„Estimăm că vom depăși la final de decembrie 800.000 de oameni în fonduri deschise de investiții. Doar în luna octombrie au intrat în fonduri 22.000 de oameni noi, care au înțeles că de fapt îți ia o povară aceea de a alege tu acțiunile, de a alege tu titlurile de stat”, mai spune acesta.
De la începutul anului 2023, de când a intrat în vigoare noile modificări ale legii privind impozitarea la sursă, sunt peste 300.000 de investitori noi în fonduri, aproape o dublare față de 2022.
„Păi în 2023, în medie, au crescut cam cu 10.000 de investitori în fiecare lună. În 2022, în România piața de fonduri a avut aproape cea mai mare scădere din toată Europa. Aveau și motive, războiul era aproape foarte aproape de noi, nu ne putem compara cu piețele din centrul sau vestul Europei, pentru că războiul e mult mai departe de ei și acolo sunt piețe mult mai mature, care au mult mai mulți ani decât noi. Și atunci asta îți dă un confort”, precizează președintele AAF, adăugând că România încă e departe față de media europeană în ceea ce privește numărul de investitori și active.
„Explicația e simplă. Piața de fonduri în afară este o piață mult mai veche, deci are o istorie mult mai mare. În plus, fondurile de pensii și asigurătorii investesc în zona de fonduri de investiții aproape 45% din toată industria de fonduri din Europa. Deci, dacă în România astăzi sunt aproape 50 de miliarde de lei în ambele tipuri de fonduri deschise și alternative, cum ar fi dacă încă 45% în plus ar fi fonduri de pensii și de investiții?”, completează acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Horia Gustă, președintele AAF: Un lucru foarte important atunci când te apuci să investești este să ai un țel. Investițiile pasive sunt foarte bune pentru cei care nu au timpHoria Gustă atrage atenția că procentele deținute de fondurile de pensii și societățile de asigurări în zona de fonduri sunt încă foarte mici în România.
„Fondurile de pensii au o politică de investiții foarte conservatoare, pe care o înțeleg, dar nu-s de acord în mare parte și de aceea nu investesc. Ele sunt construite la noi astfel încât să aibă divizii de investiții interne care să preia soluția, iar asigurătorii la fel, decid intern.
Ce mai poate lipsește administratorului de fonduri din România este să vină cu soluții investiționale mult mai creative, lucru care nu este foarte ușor. Nici nu este un apetit foarte mare pe soluțiile astea investiționale absolut noi”, afirmă el.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Horia Gustă, președintele AAF: Educația nu înseamnă reels-uri de 1-2 minute. Lucrurile importante și profunde se fac cu studiu și cu muncă, nu doar scrolând pe telefon la nesfârșitÎn ceea ce privește fondurile de investiții alternative, Horia Gustă spune că piața încă nu s-a dezvoltat.
„Există o lege a fondurilor de investiții alternative care iarăși e foarte nouă, din 2019, deci lucrurile încă nu s-au așezat. Noi simțim din dialogul pe care îl avem cu cei din jurul nostru, dar și cu autoritățile, că e o piață în care toată lumea învață acum. Și atunci, probabil că toată lumea învață și de aceea încă nu vedem o evoluție încă. Sigur, e un potențial foarte mare.
Realitatea e că fondurile de investiții alternative sunt acele fonduri care din care nu poți să intri și să ieși în fiecare zi, care accesează zone neexplorate, care accesează zone mult mai riscante, care se expun mult mai mult pe anumite instrumente și pentru asta e nevoie să creștem educația”, precizează acesta.