Fondat în 2020, startup-ul SOLO, care a creat o aplicație de contabilitate pentru PFA-uri, a ajuns la peste 11.500 de clienți.
„Clar s-a modernizat piața în ăștia cinci ani, dar, cumva, în continuare e nevoie de astfel de soluții digitale, pentru că în nevoia lui de a colecta mai multe taxe, statul a făcut viața micului întreprizător din ce în ce mai complicată. Dacă în 2020 cu pixul puteai pe hârtie să calculezi taxele cuiva așa din cap, acum nu mai ai nicio șansă.
Fără un calculator specializat care să știe toate situațiile, e foarte dificil să-ți mai dai seama ce taxe ai de plătit”, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la Profit.ro TV, Alexandru Anghel, co-fondator și CEO SOLO, adăugând că nevoia PFA-urilor și PFI-urilor de a avea pe cineva care să-i reprezinte în fața statului și să le rezolve problemele legate de birocrație și fiscalitate e mai ridicată decât a fost vreodată.

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Proiectul a fost lansat în cadrul incubatorului Novel Ventures, în urma unei investiții inițiale de 300.000 de euro, cu scopul de a adresa provocările prin care trec freelancerii la înființarea unui PFA (Persoană Fizică Autorizată), dar și în administrarea ulterioară a acestuia.
„Ne concentrăm exclusiv pe PFA-uri și PFI-uri pentru că sunt o nișă destul de subservisată în piață, adică acele puține soluții mature de tehnologie pentru contabilitate sunt targetate către companii, unde sunt mai mulți bani. Noi am vrut să ajutăm acest tip de client care este subservisat în România. Apoi, există și un trend puternic către tipul ăsta de economie, economia freelancerilor.
Asta vedem și în vestul Europei și, cu siguranță, e un trend și în România. Din ce în ce mai mulți oameni vor să facă ceva fie pe lângă job-ul lor, fie să devină liber profesioniști și PFA-ul e cea mai bună metodă prin care poate să facă asta ușor. Iar noi am construit acest serviciu înțelegând nevoia lor de a le rezolva toate problemele de ce ține cu interacțiunea cu statul”, spune acesta.

În 2024, prin intermediul aplicației SOLO, au fost colectate la bugetul de stat circa 10 milioane de euro taxe.
„În mai, când încep plățile către ANAF, ne așteptăm la cel puțin 25 de milioane de euro colectate de la clienții noștri și transmise către bugetul de stat. Încercăm să luăm cât mai mulți clienți. La noi vin foarte mulți atrași de înființare, care este gratis, dar încercăm să atragem și clienți care au deja un PFA și au o soluție, fie un contabil, fie își țin ei într-un program separat contabilitatea.
Fiind un serviciu digital avem clienți din toată țară și din diverse domenii, precum curierat, medical, IT, dar și cu diverse profesii, precum psihologi, avocați etc..Toate PFA-urile pot veni la noi și pot fi servisate, până și cu plătitorii de TVA putem să lucrăm fără nicio problemă”, precizează Ana Păun, product manager în cadrul SOLO.
Startup-ul are o cotă de piață cuprinsă între 5 și 10% din totalul PFA-urilor existente pe piață și care sunt înregistrate la Registrul Comerțului.
„Sunt aproximativ 400.000 de PFA-uri active la Registrul Comerțului, la care se mai adaugă vreo 100.000 de PFI-uri. În contextul ăsta din ce în ce mai complex oamenii vor să fie liberi profesioniști. Cred că în ultimii patru ani a crescut piața cu vreo 25%. Însă, dacă ne uităm strict la ultimul an și jumăte, a fost într-o foarte ușoară scădere. Pentru că gradul de complexitate, gradul de presiune fiscală, gradul de birocratizare și, de altfel, și contextul economic-politic tensionat, cumva a mai descurajat niște oameni să facă chestia asta”, afirmă Alexandru Anghel.

El estimează și pentru 2025 o creștere a numărului de clienți, care în prezent au ajuns la peste 11.500.
„Ambițiile noastre clar sunt acolo. Anul trecut a fost un an foarte provocator pe partea de PFA-uri noi, firme noi. Și mai degrabă creșterea în piață a fost datorită eFactura, care a forțat o tonă de profesioniști care fie nu aveau contabil sau aveau cea mai simplă versiune, să treacă la ceva digital, ceva avansat, pentru că nu au avut încotro.
Deci, anul trecut a fost salvat de chestia asta. Anul ăsta este foarte multă tensiune, foarte multă incertitudine pe partea economică. Noi vedem chiar din datele de la începutul anului că nu e neapărat activitatea la care ne așteptam, dar continuăm să creștem. Dar piața cred că o să aibă un pic de suferit anul ăsta”, precizează Alexandru Anghel.

„De când am început business-ul am funcționat pe principul ăsta de startup care nu neapărat urmărește să fie foarte profitabil, cât urmează să crească cât de repede se poate. Și asta s-a întâmplat în ultimii de ani în care am livrat aproape 100% creșterea veniturilor de la an la an. Anul ăsta cred că o să ne uităm și la cum putem să facem business-ul un pic mai profitabil. Dar avem și o așteptare de creștere. În primul trimestru o să creștem undeva cu 10”, adaugă acesta.