Chiar și în condițiile în care producția de grâu s-ar înjumătăți, tot ar fi suficientă pentru consumul intern, spune președintele Sindalimenta, Dragoș Frumosu, la Dezbaterile Profit News TV - Maratonul Agriculturii. Acesta a arătat însă că, din cauza resurselor financiare limitate și a capacității de depozitare reduse, industria alimentară nu poate achiziționa grâu de la o recoltă la alta, iar prin luna martie aceste rezerve se pot termina, în condițiile în care statul nu oferă garanții pentru realizarea unor astfel de stocuri.
Maratonul Agriculturii la PROFIT NEWS TV a fost organizat cu sprijinul Roca Agri RDF
”Și în condițiile în care cantitatea de grâu s-a înjumătăți, ar fi suficientă pentru consumul nostru”, a arătat președintele Sindalimenta.
Potrivit acestuia, însă, întreaga cantitate de grâu produsă de fermirii română este cumpărată și vândută de 4-5 mari angrosiști de cereale, care pot alege să o exporte pentru o ofertă mai bună.
”În condițiile acestea, partea de procesare și panificație nu are capacitate și putere financiară de a achiziționa grâul de la o recoltă la alta, pentru a ști că nu avem probleme. () Dacă statul nu-și mărește rezerva de grâu astfel încât să fim siguri că se acoperă măcar pentru jumătate de an, undeva, de regulă prin martie, noi rămânem fără grâu de panificație, plecând de la depozitare și puterea financiară”, a arătat Dragoș Frumosu.
Industria de profil a solicitat anterior Guvernului Orban sprijin, în sensul garantării unui credit care să permită achiziția grâului din recolta viitoare, plus cheltuieli cu depozitarea, dar discuțiile s-au prelungit până când din recolta de grâu mai rămăsese disponibilă doar o cotă de 30% .
Președintele Sindalimenta a mai arătat că trebuie ajutate și țări precum Ucraina pentru a-și desface produsele, dar nu ar trebui ca acest lucru să fie făcut în detrimentul producătorilor români.
”Am observat foarte multe magazine pline cu ulei comestibil din Ucraina. Păi noi nu mai producem ulei?”, a arătat Frumosu, care a opinat că s-a dispus o ”prioritizare” a mărfurilor din țara vecină.
În opinia președintelui Sindalimenta, și rețeaua națională de irigații a fost premeditat distrusă, de către ”o parte din clasa politică, pentru interese personale”, deoarece ”mai ușor semnezi niște facturi și bagi bani în buzunar, decât să produci”.