Retailerul german Kaufland generează în România, direct și indirect, peste 100.000 de locuri de muncă, adică 2,5% din totalul locurilor de muncă active, prin cele 181 de magazine funcționale la nivel local, a declarat Valer Hancaș, Director Corporate Affairs și Comunicare la Kaufland România, la Maratonul Made in Romania, organizat de PROFIT NEWS TV.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Auchan, Carmistin, Kaufland, Liberty Steel
„Vrem să generăm în economie locuri de muncă. Fiecare loc de muncă pe care Kaufland îl oferă printr-un contract de muncă generează indirect alte circa 4 locuri de muncă. Generăm direct și indirect peste 100.000 de locuri de muncă, adică 2,5% din totalul locurilor de muncă active în România. Aceste locuri de muncă generate sunt conexe vizavi de comanda pe care o facem. Pe lanțul de aprovizionare e nevoie de ambalaje, materie primă, etichetare, energie electrică, etc., acestea fiind cerințe către furnizori terțiari. Impactul economic e pozitiv și stabil“, a menționat Valeriu Hancaș.
Kaufland România are circa 18.000 de angajați. Salariul minim din companie e cu circa 55% mai mare decât salariu minim pe economie din România, spune reprezentantul retailerului.
Kaufland România a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 3,74 miliarde de euro, din care 65% merge spre plățile directe către partenerii locali ai retailerului, adică circa 2,8 miliarde euro.
„Contribuția Kaufland în valoare adăugată brută este de 570 milioane de euro, împreună cu primul lanț de distribuție. În total, valoarea economică indusă este de aproximativ 2,7 miliarde de euro, adică 1% din PIB-ul României. Cum se împarte fiecare leu pe care consumatorii îi cheltuie la casa de marcat Kaufland? Circa 65 bani merg către producătorii din România, circa 15 bani către ceilalți parteneri, iar restul sunt salarii, amortizări, cheltuieli și tot ceea ce ține de activitatea noastră. Amprenta pe care o avem se referă preponderent la domeniul producției alimentare, dar nu se oprește aici. Merge și în domenii precum construcții și imobiliare, unde cumpărăm terenuri și dezvoltăm“, a explicat managerul.
Încă din 2016, peste 50% din produsele de pe rafturile Kaufland România erau de proveniență locală. În 2024, din totalul mărcilor comercializate, spre 85%, sunt produse locale, mai adaugă Hancaș. Achiziția, prezentarea și comercializarea produselor locale a căpătat o notă concurențială.
„Există mai multe tipuri de producători în România. Pentru a putea comercializa produsele lor e necesar ca acestea să aibă coduri de bare, să respecte anumite condiții de transport, să aibă certificatele pe care produsul le deține. Dacă le enumăr, ar putea fi considerat aproape imposibil de îndeplinit aceste condiții, dar nu e așa. Sunt niște condiții de bază, care trebuie îndeplinite. Se trimite o mostră de prezentare a produsului. Fiecare mostră trimisă primește un răspuns“, a explicat succint Hancaș modul în care un producător poate deveni partener al Kaufland.
Retailerul german mai investește aproximativ 10 milioane de euro pe an în 5 direcții strategice: sănătate, cultură, sport, medii defavorizate și protecția mediului.