Tranziția energetică implică o dublare sau chiar o triplare a investițiilor în rețelele de distribuție la nivel european, în cazul României, de la actualul nivel de aproximativ 400 milioane euro anual, fiind necesară atingerea unei cifre de 1,2 miliarde euro, a transmis, la Maratonul Energiei - Ediția a III-a, organizat de PROFIT NEWS TV, Daniela Dărăban, Director Executiv, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul ACUE, Hidroelectrica și Transgaz
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
La finalul lunii mai, Consiliul Europei a adoptat un nou regulament potrivit căruia autoritățile de reglementare din statele membre trebuie să adopte un cadru de reglementare prin care să asigure îndeplinirea obiectivelor din planurile naționale de acțiune în domeniul energiei. În România, un nou cadru de reglementare pentru distribuția de energie se află în discuție pentru următorii 5 ani. “Suntem în momentul potrivit pentru o decizie potrivită”, a afirmat Daniela Dărăban.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Sunt foarte multe studii făcute de operatorii de distribuție, dar nu numai, ci și de Parlamentul European, Eurelectric, etc. Vorbim de o dublare sau o triplare a investițiilor în rețelele de distribuție”, a precizat Dărăban.
Potrivit acesteia, în cazul României, “de la 400 de milioane de euro anual (pe baza raportărilor operatorilor de distribuție -n.r.), trebuie să ajungem la 1,2-1,6 miliarde euro, în funcție de scenariul analizat, pornind de la obiectivele naționale”.
Operatorii de distribuție discută în această perioadă cu ANRE despre cum trebuie să arate cadrul de reglementare ca să aibă acces la finanțarea necesară pentru investiții. “Ne-am bucura ca atunci când suntem combătuți pe evaluările noastre să vedem și din partea autorității evaluări reale cu cifre și studii în spate ca să putem să vedem diferențele de viziune pentru că obiectivul este comun”, a precizat Daniela Dărăban.
Referitor la noul regulament, ea a menționat că este unul complex și include un model de reglementare: ceea ce ai la nivel național ca țintă să se regăsească și în legislația secundară. Statul român are 20 de zile la dispoziție să îl implementeze.
“Cred că există foarte multe modele la nivel european. Comisia Europeană (CE) și Parlamentul European (PE) sunt foarte interesate de investițiile în rețelele de distribuție. Se vorbește de investiții anticipative. Activitatea de distribuție se va modifica: va fi bidirecțională, digitalizată, flexibilă. Distribuitorul devine un fel de dispecer. Însă toate acestea trebuie să se regăsească în investițiile recunoscute de ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei)”, a explicat directorul ACUE.
Metodologia de stabilire a ratei de rentabilitate reglementate (RRR) de ANRE a trezit nedumerirea operatorilor din piață, care doresc să clarifice anumiți indicatori luați în calcul de Autoritate.
“Noi trebuie să accesăm bani, fie de la grup (acționar -n.r.), fie de pe piață. Această rată de rentabilitate trebuie să respecte niște indicatori macroeconomici, precum prima de risc, costurile de împrumut specifice pieței noastre. Când acești indicatori macroeconomici nu respectă realitatea pieței din România, nivelul RRR va fi viciat. De exemplu, nu putem aplica rata dobânzii pentru zona euro. Noi nu suntem în zona euro”, a precizat Dărăban.
În plus, a adăugat aceasta, realizarea acestor investiții nu va depinde doar de accesul la capital și la bani, ci și de accesul la servicii, furnizori și forță de muncă.
Referitor la stadiul plăților efectuate furnizorilor de către autorități, oficialul ACUE a precizat că decontarea este la nivelul lunii februarie, iar plățile efective, în cel mai fericit caz) sunt la nivelul lunii august 2023.
“Sunt în așteptare la plată 4 miliarde de lei și mai sunt 300 și ceva de cereri de decontare în analiză la ANRE”, a precizat Dărăban.
Potrivit acesteia, pentru jumătatea lui 2023, este de așteptat să fie sume mai mici de decontat.
“Avem această abordare total nepotrivită de a lega plățile de disponibilul din Fondul de Tranziție, ceea ce este neconstituțional. Înțeleg că reticența vine de la ministerul de finanțe, care insistă dă lege plățile de disponibilul din Fondul de Tranziție”, a explicat directorul ACUE.
“Plățile către furnizori rămân o problemă și ieșirea din schema de plafonare și decontare (care ar trebui să aibă loc anul viitor, odată cu revenirea la liberalizarea pieței - n.r.) depinde de acest lucru”, a concluzionat Dărăban.