Securitatea cibernetică este un domeniu care va deveni tot mai important în anii următori, în contextul în care persoane rău intenționate, care vor să fure date personale sau bani, utilizează tot mai mult instrumente de inteligență artificială pentru a derula atacuri tot mai eficiente, spune Dan Cîmpean, director Directoratul Național pentru Securitate Cibernetica (DNSC), la Maratonul Inteligența Artificială în Economie, organizat de Profit News TV.
Evenimentul este organizat cu sprijinul CEC Bank, Garanti BBVA și GoMag, fiind transmis în direct pe platformele Profit.ro
Activitățile de hacking s-au intensificat începând cu perioada pandemiei.
"Este un trend care s-a accelerat încă din perioada pandemiei. Apar persoane rău intenționate care nu au, de cele mai multe ori, cunoștințe tehnice spectaculoase, dar care folosesc într-un mod foarte inovativ, pentru o cauză rea, tool-uri, tehnologii pe care le avem aproape cu toții la dispoziție. Un exemplu ar fi celebrele email-uri de phishing. Toți primim mesaje pe aplicații de orice fel, prin care suntem invitatți să accesăm un site, să descărcăm o aplicație, să instalăm o aplicație sau să trimitem bani, date de utilizator, date de acces la anumite aplicații ... Toate aceste activități s-au amplificat începând cu pandemia. Fiecare tehnologie nouă, fiecare aplicație nouă, fiecare platformă de succes pe care o observăm, vine la pachet cu genul acesta de atacuri și probleme. Primim foarte multe astfel de mesaje care sunt create de oameni, dar din ce în ce mai mult cu ajutorul inteligenței artificiale", a spus Cîmpean.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Un exemplu este și calitatea mesajelor trimise de hackeri. În trecut, acestea puteau fi recunoscute ușor, însă au devenit tot mai bune odată cu folosirea inteligenței artificiale.
"Un exemplu pe care cu toții ni-l amintim. În urmă cu 4-5 ani, aceste mesaje erau foarte prost scrise în limba română, le identificai foarte rapid. Acum au devenit din ce în ce mai bune. Folosesc instrumente de inteligență artificială, astfel încât să nu mai distingi dacă mesajul este scris de un vorbitor de limbă română sau nu și sunt foarte bine întocmite, legate de subiecte actuale.
Devin din ce în ce mai mari șansele ca un utilizator standard să cadă în capcana unui atacator, să dea date personale, care oferă accesul la unele aplicații și, până la urmă, accesul la resurse financiare, la date care au și ele valoare pe piața neagră sau mai puțin neagră a internetului. Evident, sunt și vești bune. Putem să ne adaptăm, să ne apărăm, cu niște măsuri foarte simple.
Trebuie să folosim parole și metode de autentificre pe care furnizorii de platforme ni le pun la dispoziție, să nu dăm curs oricărei solicitări care vine prin email sau mesaje. Dacă propunerea este mult prea bună pentru a fi adevărată, aproape cu siguranță este un atacator în spate. Să manifestăm o minimă prudență și să mai și citim, să ne punem la punct cu ce se întâmplă, să fim constienți că există riscuri în spațiul cibernetic", a afrmat șeful DNSC.