Prețul de vânzare al locuințelor din România nu va scădea semnificativ în perioada următoare, deoarece este corelat direct cu costul de construcție, care a crescut constant în ultimele semestre și încă nu se află la nivelul altor țări, spune Alex Skouras, membru fondator și managing partner al Alesonor, la Maratonul Imobiliar organizat de PROFIT NEWS TV.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul 123Credit.ro, Nordis, PAID România și Bucharest Real Estate Club (BREC)
„Putem compara prețurile de construcție din București cu cele din alte orașe europene. Au crescut clar în ultimele semestre, dar totuși nu se află la nivelul altor orașe europene. Nu cred că vom asista la o scădere semnificativă a prețului final de vânzare, deoarece totul este corelat cu costul de construcție“, a declarat Skouras.
El este de părere că piața imobiliară din România și, în special, cea din zona București-Ilfov nu va suferi o prăbușire, motivând asta prin puterea de cumpărare și prin nivelul de educație ale populației.
„Vor exista proiecte și dezvoltatori care vor avea mai puțin sau mai mult succes, poate unii chiar vor avea dificultăți. Piața și oamenii sunt din ce în ce mai educați și adaugă 2 sau 3 filtre atunci când decid să își aleagă următoarea locuință. Există o cerere semnificativă pentru locuințe de înaltă calitate. Produsul Intern Brut în zona București-Ilfov este mare. Aici se pot achiziționa locuințe cu mai puțin de 10 salarii anuale, iar în alte orașe europene comparabile ai nevoie de 14-15 salarii. În 2008, în România aveai nevoie de peste 30 de salarii pentru a cumpăra același apartament. Acest lucru arată puterea de cumpărare a familiilor românești. De asemenea, produsul pe care îl achiziționează acum este mult mai bun față de acum 15 ani. De aceea cred că piața nu se va prăbuși“, argumentează managerul Alesonor.
CITEȘTE ȘI Prețurile apartamentelor din București au cunoscut un ușor declin. Maratonul Imobiliar cu cei mai importanți jucători, la PROFIT NEWS TV
La începutul anului trecut, dezvoltatorul imobiliar a început lucrările la Amber Forest, un complex cu 500 de vile verzi, 200 de apartamente vezi, 5 hectare de parc și numeroase facilități care acoperă doar 15% din terenul de 31 de hectare avut la dispoziție. Spre finalul acestui an se așteaptă livrarea primelor case, iar investitorul preconizează că în acel moment vor locui în acest complex peste 100 de familii.
Alex Skouras a mai explicat faptul că piața imobiliară românească s-a schimbat extrem de mult în ultimii 20 de ani.
„Când am făcut primele analize de piață, în urmă cu 20 de ani, piața era interesată, în principal, de prețul pe metru pătrat și de finisaje. La acea vreme, erau dezvoltatori care, pentru a obține un preț mai atractiv, adăugau la suprafața utilă a apartamentelor balcoanele, suprafețele comune și scările. Piața este complet diferită în prezent. De la începutul proiectului Amber Gardens, în anul 2015, piața era schimbată, dar nu era în situația în care se află astăzi. Noi am adăuga panouri fotovoltaice, colectoare solare de apă, unități de recuperare a căldurii și multe alte elemente, dar la acel moment, piața nu înțelegea cu adevărat despre ce este vorba. Succesul se datora, în mare parte, arhitecturii sale, dar mai puțin înțelegerii detaliilor de execuție. Astăzi, piața s-a schimbat atât de mult, încât suntem întrebați în mod constant de unitățile de recuperare a căldurii și de tehnologiile existente la proprietate“, a subliniat omul de afaceri.