Asigurările au fost întotdeauna un punct de sprijin în orice perioadă și mai ales în perioade similare celei pe care o parcurgem, pentru că acestea asigură continuitatea în cazul apariției unui risc, a declarat Mihai Tecău, membru în Consiliul Director al UNSAR și Președinte Directorat OMNIASIG Vienna Insurance Group, la Maratonul Educației Financiare, organizat de Profit News TV.
Conferința, având Autoritatea de Supraveghere Financiară ca partener instituțional, este organizată cu sprijinul Banca Transilvania, XTB, ING, eToro, CSALB, OTP Bank, UNSAR, BCR
"Efortul emoțional nu-l putem acoperi întotdeauna, dar partea materială cu siguranță este acoperită de asigurători. Dacă bunurile sunt asigurate, dacă mașina este asigurată, dacă viața este asigurată, dacă sănătatea este asigurată, întotdeauna s-a dovedit că e mai ușor de trecut peste evenimente mai delicate", a afirmat Tecău.
El spune că asigurătorii, în dialogul cu clienții, constată uneori o lipsa a educației financiare în rândul acestora.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Înainte de 1989, asigurările au fost trecute pe planul doi, erau legate mai mult de obligativitate decât de partea facultativă și, în acest context, avem generații cărora le-a lipsit educația financiară, trebuie să recunoaștem acest adevăr. Acum avem o generație mult mai aproape de informație, care, în contextul creșterii accesului la informația financiară, vine și spune că are nevoie de următoarele tipuri de polițe pentru evitarea impredictibilității și asigurarea predictibilități traiului zilnic", a arătat reprezentantul UNSAR (Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România).
Practic, explică Tecău, persoanele educate financiar ajung sa cunoasca tipurile de asigurări de care au nevoie, cum ar fi asigurarea mașinii, a bunurilor, a sănătății, a vieții.
"Oamenii din generația mai tânără sunt apropiați de aceste noțiuni, de aceste valori și vor să le asigure. La rândul nostru, noi suntem alături de ei și facem un efort constant în educarea clienților, pentru că educația este un proces continuu. Riscul este noțiunea care ne conduce în tot ceea ce înseamnă nevoia de asigurare. Dacă percepem acest risc, atunci trebuie să avem în vedere și acoperirea lui pentru asigurarea continuității în cazul producerii acestuia", a spus Tecău.
Potrivit reprezentantului UNSAR, educația financiară înseamnă, în acest context, evaluarea riscului și analizarea ofertei din piață în vederea identificării produsului care să vină în întâmpinarea cerințelor tale, apoi achiziționarea acestuia.