Educația financiară este un obiectiv strategic pentru Institutul de Studii Financiare (ISF), instituția fiind implicată în foarte multe evenimente și acțiuni de educație financiară destinate atât publicului larg, cât și entităților din piață, prin programe de pregătire și formare profesională, a declarat Marian Siminică, director executiv al Institutului de Studii Financiare (ISF), la Maratonul Educației Financiare, organizat de Profit News TV.
Conferința, având Autoritatea de Supraveghere Financiară ca partener instituțional, a fost organizată cu sprijinul Banca Transilvania, XTB, ING, eToro, CSALB, OTP Bank, UNSAR, BCR
"Avem parteneriate cu 20 de universități din România, unde derulăm mai multe tipuri de proiecte și evenimente pentru studenți. Reprezenți ai piețelor financiare le vorbesc studenților pe diverse subiecte, cum ar fi managementul carierii sau noțiuni de bază privind produsele bancare. Cel mai mare eveniment al nostru din perspectiva impactului și al numărului de participanți a fost SmartFin@FIN, care a numărat peste 60 de întâlniri cu peste peste 5.000 de studenți în ultimele 18 luni. Evenimentele au fost fie online, fie în sistem clasic", a spus Marinică.
El a arătat că ISF are proiecte de educație financiară și în domeniul preuniversitar, în anul 2020 fiind introdus cursul de educație financiară pentru clasa a VIII - a.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Am constatat o lipsă acută de specialiști, de profesori care să predea educație financiară. Am făcut la vremea respectivă un demers către Ministerul Educației și am acreditat un program de formare profesională pe zona educației financiare pentru profesorii care predau acest curs. Am obținut aprobările și, din luna mai 2021 și până în prezent, am derulat 19 serii de cursuri și peste 500 de profesori au fost acreditați", a afirmat reprezentantul ISF.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Maratonul de Educație Financiară - Luca Dezmir, trainer de educație financiară: Dacă știi cum vrei să arate viața ta, începi să-ți dai seama de ce tip de educație ai nevoie și cum trebuie să te dezvolți personal. Totul e legat de bani
El a mai spus că se discută în prezent și despre introducerea educației financiare în programa claselor I-IV.
"Am obținut acreditarea pentru un al doilea program de formare profesională destinat învățătorilor și l-am acreditat în luna august al acestui an. Primele cursuri vor avea loc începând cu luna octombrie. Numărul solicitărilor venite depășesc pragul de 1.000", a arătat directorul executiv al instituției.
Cursurile pentru acreditarea profesorilor și învățătorilor sunt gratuite, costurile acestora fiind acoprite din bugetul ISF.
CITEȘTE ȘI Fuziune în grupul firmelor controlate de Iulian Stanciu: Network One Distribution preia producătorul local de biciclete PegasSiminică a mai spus acțiunile de pregătire și formare profesională a specialiștilor au un impact pozitiv asupra pieței, asupra calității serviciilor financiare furnizate clienților.
"În privința cursurilor dedicate cadrelor didactivce și elevilor, așteptarea este să crească nivelul de cunoștințe cu privire la produsele și serviciile financiare și nivelul de încredere în acestea. E greu să ai încredere într-un produs pe care nu-l cunoști. De exemplu, investițiile în piața de capital.
În urma unei cercetări, a rezultat că doar două treimi din populație a auzit de acțiuni și obligațiuni. În niciun caz persoanele din cealaltă treime nu vor lua decizia să investească pe bursă din cauza lipsei de cunoștințe și, implicit, a încrederii în piața de capital", a afirmat directorul executiv al ISF.
Detalii despre ISF AICI.