Noile modificări fiscale anunțate de Guvern vor avea efecte în lanț asupra întregului ecosistem de furnizori Leoni România, format din circa 1.000 de IMM-uri, vor duce la creșteri de prețuri și se vor dovedi de o gravitate mai mare față de cea anticipată acum, a transmis, la Maratonul Afacerilor Germane în România, organizat de PROFIT NEWS TV, Andrada Verdeș, Country Manger Leoni Wiring Systems România.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană, ebm papst și Leoni Wiring Systems
“Efectele sunt mult mai grave decât ce putem noi înțelege acum. (...) Nu mai avem niciun fel de predictibilitate, un element foarte important. Până la urmă, cine generează veniturile bugetare? Societățile (companiile, n.r.). Prin urmare, societățile și cum le gestionăm ar trebui să fie foarte importante, pentru a putea genera aceste venituri”, a spus Verdeș, care conduce activitatea locală a Leoni, unul dintre cei mai importanți producători de sisteme de cablaj și componente pentru industria auto, cu 12.000 de angajați în România.
Ea a explicat că Leoni, ca mai toate companiile mari, are reguli fixe care o ajută să-și păstreze competitivitatea în piață și raportul calitate – preț pentru care este aleasă de clienți, așa încât prețul este foarte important și reprezintă un element bine definit, dar schimbarea regulilor în timpul jocului denaturează semnificativ raportul menționat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Toate sistemele (de calcul al prețului, n.r.) au fost date peste cap, atât pentru noi cât și pentru cei din lanțul de valoare, înainte de noi și după noi. (...) Va fi afectat tot ecosistemul Leoni, care conține acum peste 1.000 de furnizori, IMM-uri românești, și va duce mai mult ca sigur la o creștere a prețului”, spune Verdeș.
Pentru că nu toți furnizorii se vor putea replia imediat, astfel încât să limiteze efectele la o pierdere temporară de profitabilitate, în 2024, unii vor dispărea, antrenând astfel noi efecte negative, inclusiv pentru Leoni, care a investit în respectivii furnizori.
Alături de predictibilitatea mediului de afaceri, Verdeș a menționat la capitolul provocări și forța de muncă, în condițiile în care găsirea angajaților potriviți “este o luptă continuă și ne pune imaginația la contribuție”.
CITEȘTE ȘI VIDEO Unde s-a ajuns cu tronsonul IV al Autostrăzii FordLeoni România a depășit toate crizele ultimilor ani fără să-și oprească activitatea, a mai spus Verdeș.
După începerea războiului din Ucraina, fabricile din România au preluat o parte din comenzile unităților Leoni de pe piața vecină, iar aproape 200 de angajate din Ucraina au fost ajutate să vină să lucreze pentru compania germană în România.
Leoni, unul dintre cei mai importanți producători de sisteme de cablaj și componente pentru industria auto, având operațiuni în 28 de țări și peste 95.000 de angajați, preluat recent de miliardarul austriac Stefan Pierer, a deschis în această vară a zecea fabrică din România.
Leoni Wiring Systems România a investit peste 17,5 de milioane de euro într-o nouă facilitate pentru producerea de sisteme de cablaje auto. În această fabrică vor fi create până la 1.200 de noi locuri de muncă.
Mai mult de 10% din forța de muncă totală a grupului se află în România, țară în care Leoni și-a început activitatea în 1999.
Leoni deține o puternică acoperire regională, cu 10 fabrici în șase județe - Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Gorj și Mureș - cu un spațiu de producție de 180.000 metri pătrați.
CITEȘTE ȘI Instant.ro atrage 300.000 de euro pentru 15% din acțiuniÎn anul 2022, cifra de afaceri consolidată a celor trei entități juridice LEONI - LEONI Arad, LEONI Pitești, LEONI Bistrița - este de 640 milioane de euro.
Grupul Leoni este prezent în România din 1999, având aproape 12.000 de angajați (mai mult de 10% din forța de muncă globală a grupului), trei fabrici principale (în Arad, Bistrița și Pitești) și alți câțiva sateliți de producție.
În primăvară, Leoni a anunțat că a ajuns la un acord cu creditorii, deținătorii de obligațiuni și cu Stefan Pierer, în calitate de investitor strategic, asupra unui concept de restructurare financiară, în vederea reducerii datoriilor și asigurării de noi lichidități.