Cum se vede recenta modificare a legislației plafonării prețurilor la energie din perspectiva consumatorilor casnici, situația piețelor angro de energie din perspectiva marilor consumatori industriali, problemele legislative, procedurale și tehnice cu care se confruntă prosumatorii, disfuncționalitățile în relația dintre prosumatori și operatorii de distribuție a energiei electrice și cum se pot rezolva, taxa pe soare, programele de sprijin de stat pentru investiții în capacități de energie pentru autoconsum, situația contractelor de tip PPA (Power Purchase Agreements) în România, comunitățile de energie și alte forme de organizare descentralizată a autoconsumatorilor de energie sunt doar o parte dintre temele care vor fi discutate la Maratonul Energiei - Ediția a III-a, care va fi organizat de PROFIT NEWS TV pe 12 iunie și la care vor participa autorități și jucători relevanți din industrie.
Context
•Criza energetică de după pandemia COVID și agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei au generat șocul scumpirilor galopante pe facturi pentru toți consumatorii de energie, mici și mari, casnici și noncasnici.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
• Totodată, însă, pentru mulți dintre ei, a însemnat ocazia de a ieși din pasivitate și de a căpăta mai mult control asupra acestui serviciu vital. Practic, de a ieși în prim-plan, ocupat până atunci de marile companii de utilități.
• Populația este mai atentă la consum, facturi, oferte și condiții contractuale, fiind tot mai exigentă cu furnizorii.
• Persoanele fizice și micile firme și-au montat panouri fotovoltaice și au devenit prosumatori, iar puterea lor instalată însumată a depășit 1.500 MW. Prosumatorii sunt acum o forță în sistemul energetic național.
• La rândul lor, consumatorii industriali mari și medii investesc în capacități proprii de producție de energie, pentru a-și asigura consumul la costuri și în condiții optimizate.
• Toți sunt sprijniți în demersurile lor de o întreagă industrie nouă, de companii specializate în dezvoltare, construire, instalare și operare de astfel de capacități.
• Iar lucrurile se întâmplă pe fundalul creșterii ambițiilor și țintelor de decarbonare ale întregii Uniuni Europene, care stimulează producția de energie regenerabilă.
Profit News îi aduce laolaltă, într-o dezbatere-maraton, pe cei mai importanți jucători ai acestui ecosistem energetic nou, centrat pe consumator
Teme de discuție
Cum se vede recenta modificare a legislației plafonării prețurilor la energie din perspectiva consumatorilor casnici; Care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confruntă consumatorii casnici în relația cu furnizorii.
Cum se vede recenta modificare a legislației plafonării prețurilor la energie din perspectiva marilor consumatori industriali; Situația piețelor angro de energie din perspectiva marilor consumatori industriali; Demersuri investiționale ale marilor consumatori industriali de a-și asigura consumul de energie cu centrale proprii.
Probleme legislative, procedurale și tehnice cu care se confruntă prosumatorii; Disfuncționalități în relația dintre prosumatori și operatorii de distribuție a energiei electrice și cum se pot rezolva; Taxa pe soare: a fost sau n-a fost? e sau nu mai e?
Programe de sprijin de stat pentru investiții în capacități de energie pentru autoconsum; Cu ce probleme se confruntă companiile specializate care dezvoltă, construiesc și operează capacități de producție de energie pentru clienți individuali; Care este situația contractelor de tip PPA (Power Purchase Agreements) în România.
Despre comunitățile de energie și alte forme de organizare descentralizată a autoconsumatorilor de energie: ce sunt, cum funcționează și ce împiedică dezvoltarea lor în România