Profit News TV îi aduce împreună, în Maratonul Agriculturii, pe cei mai importanți jucători de pe piața de profil din România, reprezentanți ai autorităților, fermieri, experți în domeniul tehnologiilor pentru agricultură, marii jucatori din retail și din industria de produse alimentare, producători agricoli locali și reprezentanți din veriga logistică a sectorului agro alimentar.
Evenimentul este programat pentru 14 iulie, cu sprijinul Roca Agri RDF
Context
• Securitatea alimentară globală este în pericol în urma invadării Ucrainei. Criza îngrășămintelor, declanșată de prețurile mari la gaze și de creșterea prețurilor la materiile prime pentru producerea îngrășămintelor — amoniac, azot, nitrați, fosfați, potasiu și sulfați, începe să se vadă în prețurile alimentelor și a sporit costurile fermierilor pentru producerea recoltelor.
• Preocuparea crescândă a societății pentru mediu din ultimele decenii a afectat politicile agricole la nivel mondial.
• În anul 2022, fermierii pot beneficia de sprijin financiar din fonduri europene dacă respectă normele de ecocondiționalitate.
• Pentru stimularea ocupării forței de muncă în agricultură și industrie alimentară se dorește acordarea de facilități fiscale celor care angajează în agricultură, industrie alimentară, silvicultură și piscicultură, pe modelul celor aplicate în domeniul construcțiilor
Logistica este foarte importantă în dezvoltarea în comerțului alimentar. Toate tipurile de transporturi au raportat creșteri anul trecut, iar jucătorii din piață se așteaptă la un volum și mai mare de mărfuri pentru 2022, în ciuda faptului că lanțurile logistice s-au confruntat cu probleme serioase.
• Intrarea în vigoare a controversatei Directive europene din Pachetul Mobilitate 1, care introduce obligativitatea întoarcerii acasă a camioanelor la opt săptămâni, indiferent dacă sunt pline sau goale, precum și noile reguli privind detașarea conducătorilor auto profesioniști vor genera creșteri semnificative ale costurilor transportatorilor români.
• Banii retailerilor pentru investiții merg atât către deschideri de magazine noi și către relocări sau remodelări, cât și către achiziția de terenuri, dezvoltarea logisticii sau a portofoliului de produse. Anul 2022 pentru retail presupune adaptare rapidă și continuarea asumării unui rol mai mare: acela de a asigura aprovizionarea populației în orice scenariu.
• Prețuri în creștere la raft, scaderi ale puterii de cumparare și crize de aprovizionare sunt doar câteva dintre pericolele ce planează deasupra unui an 2022 care ar fi trebuit să reprezinte un prim pas către normalitate
Teme de dezbatere
• Care este cea mai mare problemă a agriculturii românești în acest moment? Care sunt soluțiile în fața creșterii de prețuri cu care agricultura se confruntă?
Agricultura ecologică - Cum mâncăm mai sănătos? Digitalizarea fermelor, condiție implicită pentru un management corect? Cum schimbă tehnologia industria agricolă? Noile tehnologii- soluții inteligente pentru agricultură. Mașini și utilaje agricole.
• Tendințe pe piața de retail. Încotro vor merge investițiile retailerilor în acest an?
Lanțurile de retail între comerț tradițional și comerț online. Lanțul agroalimentar - relațiile producători, procesatori, retaileri - Cum ajung produsele pe masa românilor și la ce prețuri? Măsurile luate de companiile cu produse fabricate în România în actuala criză - reorganizarea producției, distribuției, marketingului și vânzărilor.
• Ce măsuri pot fi luate pentru asigurare a unui mediu predictibil pentru funcționarea firmelor, susținerea producătorilor agro-alimentari și a industriei
alimentare?
• Care sunt soluțiile pentru diminuarea impactului prețurilor la energie electrică și gaze naturale pentru producătorii agricoli și cei din industria alimentară?
• Care sunt principalele provocări în veriga logistică? Cum fac față jucătorii din logistica presiunilor din ultima perioadă?