Compania de stat Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie electrică pe bază de cărbune din România, va încerca să accelereze implementarea proiectelor de construire de centrale noi pe gaze și fotovoltaice prevăzute de planul său de restructurare și decarbonare, în actualele condiții de tensiune politică dominate de războiul din Ucraina, a anunțat Lăcrămioara Diaconu, membru al Directoratului companiei, în cadrul dezbaterii PROFIT NEWS TV "Maratonul energiei”.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Enel, Transgaz, E-Distribuție, FPPG, Complexul Energetic Oltenia și Tinmar Energy
"Cu siguranță noi vom încerca să accelerăm implementarea proiectelor noastre investiționale, în aceste condiții de tensiune politică. Cu cât le punem mai repede în funcțiune, cu atât mai bine și pentru companie, și pentru sectorul energetic național", a spus Diaconu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Întrebată despre efectele recentului plan al Comisiei Europene de reducere a importurilor de gaze din Rusia și de diminuare a consumului de gaze în general, ea a explicat că planul de restructurare al CE Oltenia are mecanisme de recalibrare și adaptare.
"Avem în plan câteva mecanisme de recalibrare și adaptare. Evident că suntem în analiză cu privire mai ales la ceea ce înseamnă pe termen mediu și lung costul de achiziție al gazului. Cu siguranță contractele pe termen lung vor fi pregătite din timp, astfel încât să nu avem surprize atunci când ajungem mai aproape de punerea în funcțiune a noilor centrale pe gaze. Sunt lucruri care țin de deciziile finale de investiție asupra proiectelor, nu e vorba doar de selecția contractorilor care vor construi centralele. În momentul când vom contracta construcția centralelor, vom avea în vedere și unele acorduri pentru vânzare de electricitate (în avans – n.r.) pe termen lung, precum și pentru achiziția de gaz pe termen lung, și vom căuta să diversificăm sursele de aprovizionare astfel încât să ne asigurăm că nu va fi pusă în pericol operarea acestor centrale", a arătat managerul CE Oltenia.
În ceea ce privește activitatea curentă de producție a companiei, războiul din Ucraina a avut ca efect reducerea într-o oarecare măsură a cotațiilor certificatelor de gaze cu emisii de seră (CO2) pe care Complexul este obligat să le cumpere conform legislației europene
"Pentru activitatea de operare, primul impact l-am văzut deja, și anume prețul CO2-ului. Ne avantajează, firește, faptul că acest preț a scăzut acum la circa 70 euro și ajunsese și la 56 de euro, dar a mai crescut ulterior. Am cumpărat deja o parte din certificatele pentru producția pe anul trecut, dar mai avem de achiziționat până la deadline-ul din 30 aprilie. Le achiziționăm din fondurile proprii ale companiei și urmează să primim și bani de la bugetul de stat în acest scop. Suma va fi mai mare decât anii trecuți. Făceam niște calcule și s-ar putea să plătim în acest an cât în cei doi ani anteriori cumulat", a spus Lăcrămioara Diaconu.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO&FOTO Statul vrea să confiște veniturile realizate de benzinării în urma comercializării cu prețuri artificial măriteDupă cum a relatat Profit.ro, CE Oltenia va primi subvenții de stat de 848,6 milioane euro pentru achiziția de certificate CO2 până în 2025 inclusiv, din care 535 milioane euro anul acesta, o majorare de capital de 180 milioane euro din partea acționarului majoritar, garanții de stat pentru contractarea de credite noi de 195,8 milioane euro și iertare de datorii vechi față de stat de peste 251 milioane euro. Aceste măsuri sunt posibile după ce, pe 26 ianuarie, Comisia Europeană a anunțat că a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, planurile României de a acorda companiei un ajutor de restructurare în valoare de până la 2,66 miliarde euro
"Este clar că acest cost cu CO2 nu va dispărea. Cotația certificatelor s-a menținut foarte ridicată și în perioada pandemiei, iar în pofida situației din Ucraina, aceasta nu a scăzut foarte mult. E drept, a scăzut de la 90 la 50 euro pentru câteva zile, dar imediat a început să crească la loc. Ne așteptăm ca acest efort financiar din partea companiilor care produc energie pe bază de lignit să fie în continuare unul ridicat, pentru că, până la urmă, Uniunea Europeană nu va renunța la acele ținte de decarbonare pe termen lung. Cu siguranță însă că se vor găsi soluții temporare, soluții pe termen scurt pentru a trece peste astfel de obstacole", a conchis Diaconu.