Ungaria contrazice, surprinzător, estimările și se afundă în recesiune, cu cea mai lungă perioadă de contracție economică din ultimele 3 decenii. Expansiunea economiei românești, o excepție

Ungaria contrazice, surprinzător, estimările și se afundă în recesiune, cu cea mai lungă perioadă de contracție economică din ultimele 3 decenii. Expansiunea economiei românești, o excepție
scris 16 aug 2023
Ungaria s-a afundat în mod neașteptat în recesiune, înregistrând cea mai lungă contracție economică din ultimii 28 de ani, în timp ce războiul din Ucraina a continuat să submineze creșterea economică în estul Uniunii Europene. România este, totuși, o excepție, reușind să mențină o creștere constantă, scrie Bloomberg.
 
Urmărește-ne și pe Google News
 
Datele arată însă că economia Ungariei s-a contractat cu 0,3% în perioada aprilie-iunie, comparativ cu precedentele trei luni, a patra contracție consecutivă, și a sfidat așteptările analiștilor dintr-un sondaj Bloomberg, care estimau o creștere de 0,2%. Economia s-a contractat cu 2,4% față de anul precedent, a anunțat biroul de statistică. Patru contracții trimestriale la rând reprezintă cel mai lung declin de la începutul bazei de date, în 1995.
UBS Group a decis să renunțe la un acord cu guvernul elvețian pentru acoperirea pierderilor pe care le-ar putea suferi în urma preluării Credit Suisse CITEȘTE ȘI UBS Group a decis să renunțe la un acord cu guvernul elvețian pentru acoperirea pierderilor pe care le-ar putea suferi în urma preluării Credit Suisse

Polonia, cea mai mare economie din regiune, a scăzut probabil cu 2,3% în al doilea trimestru față de precedentele trei luni, potrivit unui sondaj, pentru a treia contracție neconsecutivă începând de anul trecut. Confruntându-se cu cea mai rapidă creștere a prețurilor din ultimul sfert de secol, se estimează că economia poloneză s-a contractat cu 0,3% în ritm anual. Datele privind Polonia reprezintă o prognoză Bloomberg, întrucât cifrele oficiale vor fi publicate mai târziu.

Impactul invaziei Rusiei a dus inflația la două cifre în cea mai gravă criză a costului vieții din Europa din ultimele decenii și a determinat băncile centrale să ia măsuri drastice prin creșterea ratelor dobânzilor. Acest lucru se traduce prin scăderea cheltuielilor din partea firmelor și a consumatorilor, ceea ce înăbușă expansiunea economică pentru majoritatea economiilor de la Marea Baltică la Marea Neagră.

Tomas Dvorak, economist senior la Oxford Economics, a declarat că impactul inflației și al politicii monetare mai stricte a început probabil să se atenueze la sfârșitul trimestrului trecut, chiar dacă cererea slabă din zona euro restrânge cererea pentru exporturi.
 
"Pe măsură ce inflația se atenuează și băncile centrale se orientează din ce în ce mai mult spre normalizarea politicii, cererea internă ar trebui să înregistreze o oarecare redresare. Dar credem că acest lucru va fi foarte gradual, fără a atinge o viteză semnificativă înainte de sfârșitul anului", a declarat Dvorak într-un e-mail înainte de publicarea datelor privind Ungaria. 
 
Tendința se extinde și în regiune. În Republica Cehă, unde inflația a scăzut în iunie la o singură cifră pentru prima dată în 16 luni, economia a crescut cu doar 0,1% față de trimestrul anterior.
 
România a fost o excepție, cu progrese constante ale produsului intern brut de la pandemie încoace. Aceasta a înregistrat o expansiune trimestrială peste așteptări, de 0,9%. Economia românească a crescut cu 1,1% față de anul precedent, potrivit datelor publicate miercuri.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
pib
romania
ungaria
economie
crestere economica