ULTIMA ORĂ Problemele de pe piața imobiliară comercială din SUA ajung în Europa. Obligațiunile unei mari bănci se prăbușesc. "Cea mai mare criză imobiliară de la criza financiară încoace".
ULTIMA ORĂ Problemele de pe piața imobiliară comercială din SUA ajung în Europa. Obligațiunile unei mari bănci se prăbușesc. "Cea mai mare criză imobiliară de la criza financiară încoace".
Cea mai recentă victimă este Deutsche Pfandbriefbank din Germania, ale cărei obligațiuni s-au prăbușit astăzi din cauza îngrijorărilor legate de expunerea la acest sector. Banca a reacționat printr-o declarație neprogramată, în care a anunțat că a majorat provizioanele din cauza "slăbiciunii persistente a piețelor imobiliare". Banca germană a descris turbulențele actuale ca fiind "cea mai mare criză imobiliară de la criza financiară încoace".
Analiștii Morgan Stanley au recomandat vânzarea de obligațiuni senior de la Deutsche Pfandbriefbank din cauza expunerii sale pe piața imobiliară comercială din SUA. Morgan Stanley a refuzat să comenteze raportul.
Creditorii constituie provizioane tot mai mari pentru datoriile acordate proprietarilor de imobile și dezvoltatorilor imobiliari, în condițiile în care creșterea ratelor dobânzilor a erodat valoarea clădirilor din întreaga lume. Marți, secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că pierderile din sectorul imobiliar comercial reprezintă o îngrijorare care va pune presiune asupra proprietarilor, dar a adăugat că, în opinia ei, problema este gestionabilă.
"Există îngrijorări serioase pe piața CRE din SUA. Nu este o problemă pentru băncile americane și europene mai mari, dar băncile germane mai mici, axate pe proprietăți, resimt un pic de durere. În acest moment, însă, pentru ele este mai mult o problemă de profitabilitate decât de solvabilitate. Au suficient capital și sunt mai puțin expuse la retragerea depozitelor decât sunt băncile de retail pure", a declarat Paul van der Westhuizen, rsponsabil de strategie la Rabobank.
"Valorile de evaluare rămân mult prea ridicate. Creditorii care își bazează deciziile pe aceste evaluări au șanse mai mari de a se confrunta cu deprecieri", au spus analiștii.