ULTIMA ORĂ Departamentul de Justiție al SUA va cere unui judecător să forțeze Google să vândă browserul Chrome

ULTIMA ORĂ Departamentul de Justiție al SUA va cere unui judecător să forțeze Google să vândă browserul Chrome
scris 19 nov 2024

Departamentul de Justiție al SUA va cere unui judecător să forțeze Google Alphabet să vândă browserul Chrome, una dintre cele mai agresive încercări ale administrației Biden de a reduce ceea ce susține că sunt monopolurile Big Tech.

Oficialii antitrust, împreună cu statele care s-au alăturat cazului, intenționează, de asemenea, să recomande instanței să impună cerințe de licențiere a datelor, arată Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News

Luna trecută a fost relatat că Departamentul de Justiție al SUA ia în considerare posibilitatea de a sparge Google în mai multe companii, pentru a rezolva problema monopolului pe care îl are în căutările on-line. Propunea și ca browserul Chrome și Android Magazin Play să fie vândute către alte companii.

ULTIMA ORĂ Directorul dezvăluie planul Poștei Române - Vom închide toate oficiile poștale! CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Directorul dezvăluie planul Poștei Române - Vom închide toate oficiile poștale!

Procedura a fost avansată în vară, în discuții neoficiale.

Este acuzat un monopol ilegal

După ce un judecător federal a constatat că Google, care procesează 90% din căutările pe internet din SUA, și-a construit un monopol ilegal, Departamentul de Justiție al SUA ia în considerare “remedii comportamentale și structurale care ar împiedica Google să utilizeze produse precum Chrome, Magazin Play și Android pentru a câștiga avantaje pentru motorul său de căutare online, fapt care conferă un avantaj produselor sale (…) asupra rivalilor sau a jucătorilor nou intrați pe piață”.

JTI a deschis un centru global IT în România CITEȘTE ȘI JTI a deschis un centru global IT în România

Astfel, Google ar putea fi obligat să vândă platformele menționate și chiar să pună la dispoziția rivalilor indexurile, datele și modelele pe care le utilizează pentru afișarea rezultatelor căutărilor și pentru funcțiile de căutare asistată de inteligență artificială. Prin adoptarea acestor măsuri, influența și veniturile Google ar fi reduse, iar companiile concurente din domeniu ar avea mai multe șanse de creștere.

Invocate plăți anuale ilegale

Google a efectuat plăți anuale către companii precum Apple și alte firme din domeniu prin înțelegeri care s-au dovedit ilegale, pentru a se asigura că motorul său de căutare rămâne implicit pe smartphone-uri și browsere, menținându-și astfel cota de piață puternică, a fost relatat. Totuși, Departamentul de Justiție ar putea solicita instanței să pună capăt acestor practici.

Google a numit propunerile “radicale” adăugând că “depășesc cu mult problemele juridice specifice din acest caz”. 

viewscnt
Afla mai multe despre
chrome
google
android