Comisia Europeană a cerut investigarea modului în care autoritatea financiară germană (BaFin) a gestionat situația procesatorului de plăți Wirecard, prezent și în România, aflat în centrul unui scandal contabil de proporții, relevă o scrisoare consultată de Bloomberg.
Comisia a cerut Autorității Europeane pentru Instrumente Financiare și Piețe (
Rezultatul preliminar al investigației este așteptat pe 15 iulie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
BaFin, autoritatea germană de supraveghere în domeniul financiar, este ținta unui val de critici în legătură cu activitatea sa de supraveghere, dar și pentru a decis să interzică vânzările în lipsă (short selling-ul) pentru acțiunile Wirecard.
La fel ca firmele de audit, BaFin nu a reușit să prevină un scandal uriaș la Wirecard, care a culminat cu o cerere de intrare în insolvență din partea companiei.
Scopul investigației cerute de CE din partea autorității europene de resort are scopul de a stabili dacă răspunsul BaFin la presupusele nereguli de la Wirecard "a fost adecvat pentru protejarea încrederii investitorilor în piața europeană de capital". Autoritățile investighează inclusiv răspunsul BaFin la un raport inițial publicat de KPMG în aprilie, care sugera existența unor nereguli grave.
Săptămâna trecută, compania a anunțat că auditorii nu au putut identifica 1,9 miliarde de euro în numerar, iar două bănci asiatice unde ar fi trebuit să fie depozitați banii au negat existența unei relații de afaceri cu compania germană. Reprezentanții companiei au confirmat luni că, cel ma probabil, banii nu au existat decât pe hârtie.
Compania a anunțat că auditorul Ernst & Young nu a găsit suficiente dovezi cu privire la existența a 1,9 miliarde de euro în registrul contabil al Wirecard, bani care ar fi trebuit să fie depozitați la băncile filipineze BDO Unibank și Bank of the Philippine Islands.
Raportul Ernst & Young a confirmat concluziile unui audit extern efectuat de KPMG în luna aprilie.
Anterior, Wirecard a pierdut 40% din valoarea de piață în prima jumătate a lunii februarie, după ce Financial Times a publicat mai multe articole în care a acuzat angajați ai unei subsidiare Wirecard din Singapore că ar fi manipulat registrele contabile, în vederea raportării unor venituri mai mari decât cele reale.
Fondat în 1999 în orașul german Ascheim, grupul Wirecard este unul dintre jucătorii majori pe piața serviciilor de plăți electronice. Compania are 4.500 de angajați la nivel global, inclusiv în România, unde deține cel mai mare centru de procesare din țară și unul dintre cele mai mari din regiunea Europei de Est.