Oficialii ucraineni se așteaptă ca Fondul Monetar Internațional să preseze Kievul în această săptămână să își devalorizeze mai rapid moneda, să reducă ratele dobânzilor și să își consolideze eforturile de creștere a impozitelor pentru a acoperi deficitul bugetar al țării, potrivit unor persoane familiarizate cu situația, relatează Bloomberg.
Este de așteptat ca personalul FMI care vizitează Kievul să preseze țara devastată de război să urmeze aceste măsuri pentru a continua să primească sprijin financiar, în timp ce întreprind o revizuire programată a unui program de împrumut de 15,6 miliarde de dolari, au declarat oficialii ucraineni care cunosc subiectul pentru discuțiile preliminare cu fondul, arată G4Media.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Aceștia au vorbit înainte ca întâlnirile să înceapă miercuri și au cerut să nu fie identificați, deoarece discuțiile sunt private.
Rezultatul revizuirii ar putea debloca o plată de 1,1 miliarde de dolari către Ucraina dacă personalul FMIi stabilește că Ucraina atinge obiectivele programului și are suficiente fonduri și politici aliniate pentru a-și satisface nevoile de finanțare.
Cu toate acestea, Banca Națională a Ucrainei este reticentă în a lăsa hrivna să slăbească și mai mult. Moneda a pierdut deja mai mult de 10% din octombrie, când s-a pus capăt cursului de schimb fix impus în urma invaziei la scară largă a Rusiei. Mișcarea ar pune la încercare capacitatea băncii centrale de a menține stabilitatea prețurilor, au spus oamenii.
O depreciere, precum și impozite mai mari, ar fi, de asemenea, dăunătoare din punct de vedere politic, deoarece populația se luptă cu consecințele unui război cu Rusia.
Ucraina s-a bazat pe sprijinul internațional pentru arme și finanțare pentru a-și susține eforturile de a respinge forțele ruse, care au invadat țara în februarie 2022. O incursiune surpriză a armatei ucrainene în regiunea rusă Kursk nu a făcut mare lucru pentru a înclina războiul spre o rezolvare, Rusia fiind cufundată în estul Ucrainei, lansând o ploaie de lovituri cu rachete în întreaga țară.
Finanțele publice ale Ucrainei au fost susținute de aproximativ 122 de miliarde de dolari în asistență internațională din partea SUA, Uniunii Europene și a altor aliați, precum și a FMI. Însă țara se confruntă în continuare cu un deficit bugetar de 15 miliarde de dolari anul viitor, care nu a fost încă acoperit prin angajamente financiare din partea donatorilor, conform estimărilor recente ale prim-ministrului Denys Shmyhal.
Pentru a ajuta la acoperirea acestei găuri, FMI intenționează să îndemne banca centrală a Ucrainei să devalorizeze hrivna într-un ritm mai rapid și să își relaxeze politica monetară în contextul unei inflații moderate, potrivit oamenilor. Aceste măsuri sunt menite să umfle veniturile bugetare ale Ucrainei în moneda locală și să facă împrumuturile mai ieftine pentru Ministerul de Finanțe.
CITEȘTE ȘI Avansul de aproape 40% înregistrat de bursa de la București iese în evidență la nivel mondialÎn discuțiile dinaintea reuniunilor din această săptămână, au adăugat persoanele, FMI a criticat, de asemenea, planul guvernului de a crește mai multe taxe, considerându-l prea permisiv, și a îndemnat guvernul președintelui Volodimir Zelenski să ia în considerare creșterea unei game mai largi de taxe.
O posibilă propunere este creșterea taxei pe valoarea adăugată de la 20%, cât este în prezent.
Marți, parlamentul ucrainean nu a reușit să adopte o lege care ar crește așa-numita „taxă militară” pe venitul personal și să o extindă și la persoanele fizice care fac afaceri, reflectând nepopularitatea unor astfel de măsuri în rândul cetățenilor care suportă mobilizările pe timp de război, preocupările legate de corupția guvernului, pene de curent regulate din cauza loviturilor aeriene și creșterea prețurilor la energie.
În mod separat, Ucraina urmează, de asemenea, să primească sprijin suplimentar din împrumuturi în valoare de 50 de miliarde de dolari finanțate din profiturile obținute din activele înghețate ale băncii centrale ruse. Grupul celor Șapte (G7), care este vârful de lance al acestui efort, își propune să asigure fluxul de fonduri până la sfârșitul anului, deși SUA și UE sunt încă în curs de finalizare a detaliilor.