Trezoreria și Departamentul american de Stat îndeamnă, discret, giganții bancari, inclusiv JPMorgan și Citigroup, să continue afacerile cu anumite firme strategice rusești, potrivit unor persoane familiare cu situația, relatează Bloomberg.
Bloomberg notează că într-o audiere de șapte ore în Congres, din luna septembrie, democratul Brad Sherman, din Camera Reprezentanților, făcea presiuni asupra CEO-ului băncii JPMorgan Chase, Jamie Dimon, să taie legăturile sale cu companiile rusești precum Gazprom, arată Hotnews.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Băncile precum JPMorgan, a susținut Sherman atunci, exploatează o lacună a sancțiunilor pentru a continua să facă afaceri în Rusia, în ciuda invaziei din Ucraina.
„Urmăm instrucțiunile guvernului american când ne-au cerut să facem asta”, a răspuns Dimon înainte ca Sherman să-l întrerupă, ducându-și ochii la Jane Fraser de la Citigroup Inc.
Schimbul a evidențiat modul în care cele mai mari bănci ale țării continuă să facă afaceri cu mari companii din Rusia pentru a amortiza șocul economic, respectând sancțiunile împotriva războiului lui Putin.
Guvernul SUA nu a impus un embargo cuprinzător Rusiei
Efortul discret face parte din eforturile administrației de a minimiza efectele negative ale regimului de sancțiuni menit să pedepsească Rusia. În timp ce unii membri ai Congresului bat în masă pledând pentru măsuri mai puternice împotriva Rusiei, administrația încearcă să împiedice progresele Rusiei evitând în același timp o catastrofă economică globală.
„Congresul trebuie să înțeleagă acest lucru – guvernul SUA nu a impus un embargo cuprinzător Rusiei, există încă zone de afaceri care sunt permise”, a spus într-un interviu Nnedinma Ifudu Nweke, un avocat specializat în sancțiuni economice și embargouri comerciale din SUA la Akin Gump Strauss Hauer & Feld LLP.
Departamentul de Trezorerie „va continua să aibă întâlniri pentru a educa băncile cu privire la acele zone de tranzacții permise, în special în spațiul umanitar”, a spus Nweke.
Administrația Biden a spus în repetate rânduri că dorește ca băncile și întreprinderile să mențină fluxul de bani din sectoarele nesancționate ale economiei Rusiei. Dar amploarea conversațiilor cu băncile nu a fost raportată anterior.
Oficialii Trezoreriei și Departamentului de Stat au cerut creditorilor să ofere în continuare servicii de bază, cum ar fi decontarea în dolari americani, transferuri de plăți și oferte de finanțare comercială pentru acele companii rusești scutite de anumite aspecte ale sancțiunilor, cum ar fi Gazprom sau producătorii de îngrășăminte Uralkali PJSC sau PhosAgro PJSC, au spus sursele.
Atât băncile, cât și guvernul american trebuie să mențină un echilibru pentru a-i refuza președintelui Vladimir Putin banii de care are nevoie pentru a finanța invazia, dar în același timp să reducă șocurile economice mai ample.
Se așteaptă ca băncile să pună în practică sancțiunile administrației prin refuzarea serviciilor băncilor, persoanelor și entităților sancționate și pot fi pedepsite cu amenzi de miliarde de dolari pentru nerespectarea lor. Cu toate acestea, ele sunt, de asemenea, esențiale pentru menținerea fluxului de bani pe tot globul, chiar dacă se retrag în mare parte din Rusia.
De exemplu, JPMorgan a început să se retragă de la majoritatea operațiunilor sale în Rusia după invazie, deși compania a spus că „activitățile limitate” vor continua. La fel e și în cazul Citigroup.
Reprezentanții Citigroup și JPMorgan au refuzat să comenteze.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Trezorerie a declarat că departamentul a emis îndrumări pentru industria bancară pentru a se asigura că activitățile de ajutor umanitar, energie și agricultură sunt autorizate în continuare.