Un nou val de măsuri de izolare din cauza pandemiei de coronavirus va decide dacă lumea va avea prea mult sau prea puțin zahăr, transmite Bloomberg.
Unii din cei mai importanți analiști au opinii împărțite dacă piața zahărului se va confrunta cu un surplus sau un deficit în sezonul care va începe luna viitoare. Această diferență de opinie depinde de cât de mult va reduce pandemia consumul sau cât de mult va determina Brazilia, cel mai mare producător mondial, să producă mai mult zahăr mai scump, în loc de bioetanol mai ieftin, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Producția mondială de zahăr ar urma să fie mai mică decât cererea cu până la 1,1 milioane tone în sezonul următor, susține Patricia Luis-Manso, directorul departamentului de analiză pe agricultură de la S&P Global Platts. Aceeași opinie este împărtășită și de John Stansfield, unul din cei mai experimentați analiști de la Group Sopex. În schimb, pentru Raissa Cury Pires da Silva, director de cercetare la firma de trading ED&F Man, lumea se va confrunta cu un al doilea an de surplus de zahăr.
"Avem două semnale pesimiste foarte puternice", a spus Luis-Manso, referindu-se la noi reduceri ale cererii și la capacitatea Braziliei de a produce mai mult zahăr. "Ambele semnale au potențialul de a rezolva acest deficit fără nicio majorare semnificativă de preț. De acea cred că acest deficit este mult prea mic pentru a fi semnificativ", adaugă Patricia Luis-Manso.
La bursa de la New York cotațiile futures la zahăr s-au prăbușit la începutul anului pe măsură ce pandemia de coronavirus a redus cererea pentru alimente și combustibili. În plus, trestia de zahăr, materia primă din care se produce zahăr, este utilizată în Brazilia și pentru a produce etanol. Între timp prețurile la zahăr și-au revenit, pe măsură ce activitatea s-a reluat, însă pe fondul creșterii cazurilor de infecție există riscul ca multe state să reintroducă măsurile de izolare.
Bloomberg subliniază că, la nivel mondial, consumul de zahăr era în scădere încă înainte de pandemie pe fondul preocupărilor consumatorilor pentru un stil de viață sănătos. Potrivit estimărilor analiștilor de la S&P Global Platts, pandemia a redus cererea de zahăr cu 2,5 milioane de tone în ultimul sezon, comparativ cu prognozele de dinainte de Covid-19, și noi reduceri sunt așteptate pentru perioada următoare. Europa este una din piețele unde cererea de zahăr a fost afectată în mod deosebit, cu o reducere potențială de până la 500.000 de tone, peste prognozele Comisiei Europene, susține John Stansfield.
Pe de altă parte, din cauza pandemiei a fost diminuată și cererea de etanol în Brazilia, astfel încât procesatorii din această țară au decis să producă mai mult zahăr în loc de biocombustibili. Iar această decizie a fost suficientă pentru a transforma un deficit prognozat la aproape șapte milioane de tone pentru sezonul care se încheie la 30 septembrie, într-un surplus de 800.000 de tone, susține Raissa Cury Pires da Silva.