Șeful Bundesbank: Europa este pregătită să facă față turbulențelor bancare, dar nu suntem în 2008

Șeful Bundesbank: Europa este pregătită să facă față turbulențelor bancare, dar nu suntem în 2008
scris 24 mar 2023

Băncile centrale europene sunt pregătite să facă față turbulențelor din sector, în urma măsurilor de consolidare luate după 2008, potrivit președintelui Bundesbank, care apreciază, însă, că situația actuală este diferită de cea care a provocat criza financiară globală de acum 15 ani.

Șeful băncii centrale germane, Joachim Nagel, a salutat progresele înregistrate în materie de reglementare și stabilitate de la criza financiară din 2008, precizând că reglementatorii europeni sunt pregătiți în cazul în care turbulențele din sectorul bancar se acutizează.

Urmărește-ne și pe Google News

"Băncile centrale nu sunt renumite pentru speculații, dar în ultimele două săptămâni ne-am confruntat cu două evenimente idiosincratice", a declarat Nagel vineri, citat de Bloomberg. "Ceea ce am văzut este că aceste evenimente sunt rezolvate de către autoritățile responsabile".

Băncile străine stau la coadă pentru a obține dolari de la Fed CITEȘTE ȘI Băncile străine stau la coadă pentru a obține dolari de la Fed

Prăbușirea Silicon Valley Bank și salvarea de urgență a Credit Suisse, la sfârșitul săptămânii trecute, au zdruncinat încrederea investitorilor și au ridicat întrebări cu privire la stabilitatea mai largă a industriei financiare, într-o perioadă de creștere a ratelor dobânzilor și de inflație ridicată.

"Am realizat multe în ultimii 10 ani, mai ales în Uniunea Europeană și în special în ceea ce privește capitalizarea bancară. Situația privind adecvarea capitalului este diferită acum", a declarat președintele Bundesbank, care este și membru al Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE).

"Așadar, suntem pregătiți dacă vine ceva, dar credem că situația de acum este diferită față de cea din 2008", a precizat Nagel.

Comentariile lui Nagel s-au suprapus unui nou val de vânzări de acțiuni bancare pe bursele europene, precipitat de creșterea costurilor swap-urilor CDS pentru unii dintre cei mai importanți creditori, în frunte cu Deutsche Bank. Acțiunile băncii germane s-au prăbușit cu până la 15% în prima parte a tranzacțiilor vineri, înainte să recupereze din pierderi.

Nagel a refuzat să comenteze cu privire la bănci individuale.

Vorbind mai pe larg despre piețe, șeful băncii centrale germane a admis că sentimentul în rândul investitorilor este unul de neliniște în urma falimentelor bancare recente.

"Când se întâmplă așa ceva, piețele financiare sunt foarte nesigure, iar, în săptămânile care urmează, poate fi un drum anevoios. Așa că nu sunt surprins că piețele sunt un pic mai volatile acum decât în urmă cu două săptămâni", a declarat Nagel.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
bundesbank