Securities and Exchange Commission, reglementatorul piețelor de capital din SUA, este pregătit să permită primului fond Bitcoin Futures Exchange din Statele Unite să înceapă tranzacționarea într-un moment important pentru industria criptomonedelor, potrivit unor surse Bloomberg.
Companiile americane care se ocupă cu minarea de bitcoin sunt în prezent lideri mondiali în acest domeniu, în timp ce în China această activitate a dispărut aproape complet, arată un studiu publicat de Universitatea Cambridge, informează AFP.
"Minarea" de bitcoin constă în efectuarea unor calcule complexe pe un ordinator pentru a valida tranzacțiile în criptomonede, o activitate deschisă tuturor pe o rețea descentralizată și care este remunerată prin emiterea de noi bitcoin.
CITEȘTE ȘI JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase"Noile date, care acoperă perioada până la finele lunii august, arată că SUA concentrează 35,4% din activitățile de minare de bitcoin, față de 16,8% la finele lunii aprilie, urmate de Kazahstan, cu 18,1% (comparativ cu 8,2%) și Rusia cu 11% (față de 6,8%)", a comentat autorul studiului Michel Rauchs.
Firmele care se ocupă cu minarea de bitcoin consumă echivalentul a 0,45% din producția mondială de electricitate, adică mai mult decât o țară precum Filipine, estimează Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI).
China a fost mult timp centrul global al minării de criptomonede, o activitate cu un consum mare de energie. Multe firme chineze care se ocupă cu minarea de bitcoin utilizau energie produsă pe baza combustibililor fosili, inclusiv cărbune, ceea ce a generat îngrijorări cu privire la impactul bitcoin asupra mediului înconjurător. Autoritățile de la Beijing și-au lansat propriul lor yuan digital iar în luna iunie a acestui an au interzis complet activitățile firmelor care se ocupau cu minarea de bitcoin.
"Consecința directă a acțiunilor Guvernului chinez a fost o scădere mondială cu 38%" a participării minerilor în rețeaua bitcoin, subliniază Michel Rauchs. "Aceasta reprezintă echivalentul ponderii Chinei înaintea măsurilor guvernamentale, ceea ce sugerează că minerii chinezi și-au încetat operațiunile, toți în același timp", adaugă Rauchs.
O parte importantă a minerilor de bitcoin și-au mutat operațiunile în SUA, unde caută surse de energie cu prețuri mici și un mediu politic favorabil cu privire la criptomonede.
Președintele Autorității de reglementare a piețelor financiare americane (SEC), Gary Gensler, a calificat în repetate rânduri sectorul criptomonedelor drept "Vestul Sălbatic", chiar dacă la finele lunii septembrie a recunoscut că nu are puterea de a interzice utilizarea criptomonedelor, fără sprijinul parlamentarilor.
În schimb, unii aleși americani, în special cei din opoziție, încurajează această nouă sursă de venituri cu o creștere impresionantă. De exemplu, senatorul republican Ted Cruz i-a invitat pe minerii de bitcoin să vină să se instaleze în statul Texas și să profite de gazele naturale și energia eoliană produsă local.