Better Energy, un mare dezvoltator de parcuri fotovoltaice din Danemarca, cu centrale solare operaționale de 1.120 MW, proiecte în construcție de 1.730 MW, portofoliu în dezvoltare de aproape 15.000 MW și venituri de peste 333 milioane euro în 2023, a intrat în insolvență, iar unda de șoc este resimțită deja de sistemul financiar al țării nordice.
Motivele situației financiare dificile în care a ajuns Better Energy țin de fundamentele procesului de decarbonare a economiei europene și sunt cu atât mai semnificative cu cât este vorba de Danemarca, una dintre țările europene cele mai avansate în tranziția energetică.
″Tranziția la energie verde este în criză, iar trecerea de la combustibili fosili la electrificare avansează prea lent. Acest lucru creează incertitudine cu privire la ritmul tranziției și, deci, nesiguranță printre investitori, care devin reticenți în a finanța sectorul. Marea provocare nu mai este producția de energie regenerabilă, ci scăderea progresivă a cererii de energie regenerabilă. Pentru a restabili ritmul tranziției verzi, este esențială accelerarea electrificării și stimularea cererii de energie verde″, a transmis Better Energy, în anunțul privind intrarea în insolvență pentru restructurare, citat de Bloomberg.
Potrivit companiei, piața de energie regenerabilă este tot mai volatilă, cu prețuri ce fluctuează foarte mult. Asta duce la creșterea dobânzilor și randamentelor solicitate de investitori, creează blocaje pe lanțurile logistice de aprovizionare cu echipamente și instalații și majorează costurile de racordare la rețele, precum și costurile extinderii și întăririi acestora, limitând totodată accesul la rețele. Toate acestea pun presiune pe modelele de business ale industriei energetice, cotațiile angro la curent electric fiind tot mai imprevizibile, cu tot mai multe ore de prețuri negative. Pentru investitori, asta creează incertitudine cu privire la valoarea proiectelor regenerabile, ceea ce le reduce apetitul de finanțare și îi determină să ceară randamente tot mai mari.
″În pofida ambițiilor politice mari din Danemarca privind progresul electrificării, flexibilizarea consumului de energie și avansul producției de energie verde, în trimestrele II și III din 2024 a devenit tot mai clar că dezvoltarea producției de energie regenerabilă este mult mai rapidă decât cea a pieței de vânzare a acestei energii. Acest dezechilibru amenință atât eficiența, cât și viteza tranziției verzi″, spune Better Energy.
Potrivit companiei, de la jumătatea anului încoace, mai mulți investitori mari care și-au asumat acordarea de finanțări pentru peste 10 proiecte fotovoltaice aflate în derulare, au amânat plățile, creând un dezechilibru financiar grav pentru Better Energy.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Canadienii de la Eldorado Gold vând proiectul aurifer din România, de la Certej, cu zăcământ estimat la 9 miliarde leiSydbank, a treia cea mai mare bancă listată din Danemarca, a anunțat deja că insolvența Better Energy i-ar putea genera o depreciere de active de circa 60 milioane euro. Cotația la bursă a Sydbank a suferit, în consecință, o pierdere de 8%.
ATP, cel mai mare fond de pensii din Danemarca, care deține 15% din capitalul Better Energy, estimează pierderi de peste 100 de milioane de euro, care se vor adăuga celor determinate de insolvența producătorului de baterii suedez Northvolt, la care fondul avea circa 5% din acțiuni.
″Este o mare dezamăgire. Better Energy a ajuns într-o situație în care banii acționarilor nu mai pot fi salvați″, a declarat, pentru Bloomberg, șeful departamentului de plasamente bursiere al ATP, Claus Wiinblad.
Printre creditori se mai numără asset managerul suedez P Capital Partners, care a acordat anul trecut un împrumut pe 6 ani de 175 milioane euro celor de la Better Energy, Fondul de Investiții pentru Export al statului danez, precum și alte bănci și fonduri de pensii private.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Ce promite noul Guvern: Patriotism economic, productivism și industrializarea RomânieiPrecum Northvolt, Better Energy s-a extins într-un ritm extrem de rapid, atrăgând finanțări de la jucători de mari dimensiuni dornici să investească în tranziția verde. Compania a fost înființată în 2012 și a construit de atunci peste 110 parcuri fotovoltaice. Din 2020 încoace, Better Energy s-a aflat în spatele a jumătate din totalul proiectelor regenerabile onshore inițiate în Danemarca.
Compania spune că speră ca, în urma restructurării, să poată obține suficient capital pentru a-și continua activitatea. ″Better Energy derulează în prezent o a treia etapă de măsuri de reducere a costurilor și disponibilizare a personalului″, a precizat dezvoltatorul, adăugând că, per total, și-a concediat deja circa 40% din angajați.
″Există limite la cât de multă capacitate de producție fotovoltaică poți înghesui într-o rețea în care cererea este slabă, iar congestiile de sistem împiedică exportul surplusului produs în timpul orelor cu radiație solară maximă. Gradul de saturație al producției fotovoltaice din Danemarca a devenit mult prea mare, ceea ce a afectat atât prețurile energiei, cât și valoarea proiectelor noi″, a declarat, pentru Montel News, vicepreședintele firmei de consultanță LevelTen Energy, Flemming Sorensen.