Rețeaua energetică a Europei este vulnerabilă la atacurile hackerilor asupra panourilor fotovoltaice de pe acoperiș

Rețeaua energetică a Europei este vulnerabilă la atacurile hackerilor asupra panourilor fotovoltaice de pe acoperiș
scris 12 dec 2024

Tot ceea ce este necesar pentru a pune în pericol siguranța rețelei energetice a Europei este un hacker și câteva panouri fotovoltaice cu probleme, transmite Bloomberg.

Vangelis Stykas, consultant în securitate cibernetică, susține că a descoperit cum poate face asta. Utilizând un laptop și un smartphone de la locuința sa de la Salonic, Grecia, Stykas a reușit să ocolească dispozitivele de siguranță din panourile fotovoltaice din întreaga lume și să dobândească acces la mai multă energie electrică decât cea care trece prin întregul sistem energetic al Germaniei.

Urmărește-ne și pe Google News
Prețul cafelei a atins un nivel record după înrăutățirea estimărilor privind recolta din Brazilia CITEȘTE ȘI Prețul cafelei a atins un nivel record după înrăutățirea estimărilor privind recolta din Brazilia

Acest "white-hat hacker", o persoană care testează programe software astfel încât companiile să poată remedia problemele, spune că a ajuns suficient de departe pentru a opri funcționarea panourilor fotovoltaice, ceea ce ar avea un efect dramatic asupra echilibrului dintre cerere și ofertă în rețeaua energetică. O astfel de fluctuație gravă ar putea pune în pericol rețeaua energetică, care ar ajunge în situația în care trebuie închisă ca măsură de siguranță, spune Vangelis Stykas.

Creșterea explozivă a panourilor fotovoltaice instalate pe acoperișul locuințelor înseamnă că există milioane de puncte de conectare la rețea, ceea ce creează o vulnerabilitate pe care hackerii o pot folosi. Cel mai grav impact ar fi prăbușirea în cascadă a rețelelor energetice de pe întregul continent. Acest risc este un motiv de îngrijorare pentru companiile de utilități și guverne, care se confruntă cu tot mai multe atacuri cibernetice, scrie Agerpres.

"Suntem din ce în ce mai dependenți de aceste dispozitive, dar în timp ce devin vitale pentru infrastructura națională, ele nu sunt complet sigure. Dacă acestea pot fi atacate cibernetic, asta lasă rețeaua energetică a Europei, de care depinde stilul nostru de viață, vulnerabilă", spune Stykas, co-fondatorul firmei de securitate cibernetică Atropos.ai.

Numărul mediu de atacuri cibernetice săptămânale asupra companiilor de utilități din întreaga lume s-a dublat în ultimii doi ani, până la aproape 1.100, și acestea sunt din ce în ce mai frecvente odată cu avansul digitalizării, susține Agenția Internațională a Energiei. La rândul său, Uniunea Europeană a suferit anul trecut peste 200 de atacuri cibernetice asupra infrastructurii energetice și acest număr a crescut semnificativ în ultimii ani.

FOTO Câștigătorul marelui premiu la Loto 6/49 a venit să ridice banii. Instalator la propria firmă care a mai câștigat o mașină. Numere alese acum la întâmplare CITEȘTE ȘI FOTO Câștigătorul marelui premiu la Loto 6/49 a venit să ridice banii. Instalator la propria firmă care a mai câștigat o mașină. Numere alese acum la întâmplare

Zilele trecute, compania românească Electrica SA, care furnizează energie electrică pentru aproximativ patru milioane de persoane, a anunțat că a fost vizată de un atac cibernetic și că își coordonează răspunsul cu autoritățile naționale.

"Există o anumită naivitate cu privire la riscuri. Ar trebui să fie mai multă îngrijorare cu privire la acest subiect decât există în prezent", spune Harry Krejsa, director la Carnegie Mellon Institute for Strategy & Technology din Pittsburgh.

Pe măsură ce panourile fotovoltaice proliferează, cei care se ocupă cu remedierea problemelor se străduiesc să țină pasul cu cei care vor să profite de vulnerabilități. Germania a conectat anul trecut la rețea peste un milion de panouri fotovoltaice instalate pe acoperișurile persoanelor fizice și companiilor, mai multe decât în precedenții șase ani combinați.

IEA estimează că în 2030 peste 100 de milioane de gospodării din întreaga lume se vor baza pe panourile fotovoltaice de pe acoperiș pentru aprovizionarea cu energie. Este vorba de o cifră de patru ori mai mare decât nivelul actual.

Însă acest progres ridică și unele posibile riscuri. Cererea mare de echipamente pune presiune asupra lanțurilor de aprovizionare, ceea ce forțează unele companii energetice să aibă de a face cu producători mai puțin cunoscuți, cu care nu au mai făcut afaceri până acum. Mulți dintre acești producători se concentrează pe menținerea prețurilor la un nivel redus, astfel că nu cheltuie bani pe programatori experimentați care să pună la punct sisteme software sofisticate pentru protecția echipamentelor.

"Viteza cu care sectorul crește face ca oamenii să nu investească la fel de mult în managementul riscurilor și securitate pe cât ar face în mod normal", spune Dick O'Brien, analist la furnizorul de securitate cibernetică Symantec.

În testele sale, Vangelis Stykas a vizat invertoarele, acele componente care sunt conectate la cloud și care convertesc lumina în electricitate pentru rețea. Un actor rău intenționat ar putea opri invertoarele, să le infecteze cu malware sau să planteze capcane digitale pe care să le activeze ulterior. Stykas le-a spus producătorilor că a reușit să le ocolească dispozitivele de siguranță, însă doar câțiva dintre ei au remediat problemele semnalate.

viewscnt
Afla mai multe despre
fotovoltaice
hackeri