Raiffeisen Bank International (RBI) a anunțat că a acumulat suficient capital pentru a plăti dividende pentru rezultatele de anul trecut, pe care le-a reținut în timp ce a evaluat viitorul subsidiarei sale din Rusia, transmite Bloomberg.
Creditorul cu sediul la Viena a cerut o Adunare a Acționarilor în 21 noiembrie pentru a vota dividendele de 0,80 euro (0,84 dolari) pe acțiune anunțate în noiembrie, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Plata a fost amânată din cauza temerilor că eventuala vânzare sau scindare a subsidiarei sale din Rusia va duce la o încălcare temporară a cerințelor de capital.
Deși Raiffeisen încă nu a găsit o soluție pentru subsidiară, câștigurile acumulate pe parcursul anului au consolidat suficient banca pentru a permite plata dividendelor.
"Evoluția indicilor de capital, cerințele autorităților de reglementare și considerațiile strategice în derulare" fac plata posibilă, se arată într-un proiect de rezoluție publicat vineri de RBI.
Dacă solicitarea va fi aprobată, va reprezenta o revenire a plății dividendelor după o pauză care a început când banca a anulat recompensarea acționarilor după rezultatele din 2021, în urma efectelor invadării Ucrainei. Raiffeisen a pierdut mai mult de jumătate din capitalizarea sa bursieră, deoarece nu a reușit să găsească o soluție pentru afacerea sa din Rusia, afectată de sancțiuni.
Vineri dimineața, acțiunile Raiffeisen au urcat cu 3,1% la Bursa de la Viena. Creditorul va anunța în 3 noiembrie rezultatele din trimestrul trei.
Adjunctul ministrului rus de Finanțe, Alexei Moiseev, declara luna trecută că Executivul nu va permite băncilor străine să părăsească Rusia cu ușurință.
CITEȘTE ȘI FOTO Cum va arăta noul stadion al Timișoarei. Va fi al doilea ca mărime din România"Ne-am prezentat poziția și o vom menține - va fi dificil pentru băncile străine să plece - va depinde de decizia de dezghețare a activelor rusești", a afirmat Moiseev, într-un discurs rostit la un forum.
Răspunzând întrebărilor privind solicitările de a vinde active, oficialul rus a spus că grupul austriac Raiffeisen Bank International (RBI) nu a făcut o astfel de solicitare.
"Am luat cunoștință de solicitările unei bănci străine privind vânzarea de active ... este luată în considerare de comisia guvernamentală", a informat Moiseev.
În urma impunerii de sancțiuni Rusiei în 2022, după invadarea Ucrainei, țările occidentale au înghețat active deținute peste hotare ale Băncii Centrale a Rusiei, de peste 300 miliarde de dolari.
La 1 august directorul general al RBI, Johann Strobl, a anunțat că banca intenționează să se separe de operațiunile sale rusești la finele lui 2023.
Banca Centrală Europeană a pus presiune asupra Raiffeisen (cea mai mare bancă occidentală care activează în continuare pe piața din Rusia după invadarea Ucrainei) să renunțe la afacerile sale foarte profitabile de pe piața rusă. Și, deși banca austriacă spune de mult timp că lucrează la o soluție, Reuters a dezvăluit anterior că, până la urmă, RBI a decis să amâne planurile vizând plecarea din Rusia.
La o întâlnire cu analiștii, Johann Strobl a spus că, deși varianta vânzării operațiunilor din Rusia este în continuare una dintre cele două opțiuni avute în vedere, RBI se străduiește să pună la punct o separare de afacerile rusești și este în contact cu organismele de reglementare.