Printre clienții Raiffeisen Bank se numără firme care aprovizionează armata rusă în timp ce aceasta continuă războiul împotriva Ucrainei, a relatat Bloomberg, citând declarații bancare și alte documente obținute.
Banca austriacă, care operează cea mai mare sucursală bancară deținută de Occident încă activă pe piața rusă după invadarea Ucrainei, este efectiv blocată în Rusia în ciuda presiunilor din partea SUA și a Băncii Centrale Europene de a se retrage, notează The Moscow Times.
Potrivit Bloomberg, filiala rusă a Raiffeisen a primit peste 62 de milioane de ruble (620.000 de dolari) anul trecut, pentru serviciile sale, de la compania chimică Unichim, care a furnizat firmei sancționate Rawenstvo materiale necesare pentru producerea de sisteme militare, scrie Hotnews.ro.
Este „aproape sigur” că Raiffeisen are și alți clienți care aprovizionează complexul militar-industrial rus, a scris Bloomberg citând oficiali europeni familiarizați cu documentele, fără a le dezvălui identitatea, în condițiile în care președintele Vladimir Putin a plasat economia țării sale pe picior de război.
Potrivit Departamentului american al Trezoreriei, Rawenstvo dezvoltă și produce sisteme radar de navigație. Aceasta face parte din Concernul de stat Granit-Electron, aflat pe lista sancțiunilor occidentale, care produce elemente-cheie ale sistemelor de rachete pentru marina rusă.
Trezoreria SUA afirmă, de asemenea, că Granit-Electron are legături cu Tactical Missiles Corporation, unul dintre cei mai mari producători de arme din Rusia.
Site-ul Granit-Electron afirmă că „a primit o recomandare din partea președintelui rus pentru importanta sa contribuție la crearea de noi echipamente speciale, consolidarea capacității de apărare a țării și performanțele ridicate în activitățile de producție”.
Un purtător de cuvânt al Raiffeisen Bank International (RBI) a declarat pentru Bloomberg că banca respectă toate sancțiunile impuse de UE, SUA și de Regatul Unit privind entitățile rusești.
Deși Raiffeisen și-a redus portofoliul de împrumuturi din Rusia cu aproape 25% în al treilea trimestru din 2024, ca urmare a unui ordin al Băncii Centrale Europene, nu poate evita să deservească clienți care, într-o economie în timp de război, sunt legați într-un fel sau altul de industria de apărare.
CITEȘTE ȘI Donald Trump poate crea un nou echilibru în geopolitică, consideră Viktor OrbanRusia permite închiderea conturilor doar în anumite circumstanțe și nu recunoaște sancțiunile impuse împotriva companiilor sale. În plus, unitatea Raiffeisen din Rusia este reglementată de Banca Centrală și se supune legislației ruse.
De la începutul războiului din Ucraina, filiala rusă a Raiffeisen, care rămâne una dintre puținele din țară ce continuă să efectueze plăți în valută, a devenit cea mai profitabilă unitate a Raiffeisen Bank International. În primele trei trimestre ale anului 2024, filiala rusă a Raiffeisen a generat un profit de peste 1 miliard de dolari (după impozitare), plătind 227 de milioane de euro în impozite rusești.
Cu toate acestea, controalele de capital din Rusia împiedică Raiffeisen să își retragă din țară profiturile, care au crescut la 4,4 miliarde de euro.
În cazul în care Raiffeisen va primi autorizația să își vândă afacerile din Rusia, grupul bancar nu poate face acest lucru decât cu o reducere de 60% față de valoarea sa reală. De asemenea, ar fi obligat să facă o „contribuție voluntară” de 35% din afacere către statul rus.