Qatarul intenționează să își liberalizeze industria ospitalității, în ideea de a continua să majoreze un număr record de turiști înregistrat de această țară din Golful Persic după ce a găzduit Campionatul Mondial de fotbal din 2022, transmite Bloomberg.
"Vom încerca să liberalizăm sectorul ospitalității și să eliminăm toate obstacolele. Avem multe restricții impuse hotelurilor privind orarul de funcționare și sistemul de licențiere", a declarat recent președintele Qatar Tourism, Saad bin Ali Al Kharji.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Industria turismului din Qatar a dezmințit predicțiile celor care vorbeau de o frânare bruscă după finala Campionatul Mondial de fotbal din 2022, turneu pentru care țara din Golful Persic a cheltuit 300 de miliarde de dolari. În 2023, Qatarul a primit aproximativ patru milioane de vizitatori, o creștere de 39% comparativ cu anul 2022 când a găzduit Campionatului Mondial, scrie Agerpres.
Anul acest a început de asemenea în forță, cu capitala Doha care a înregistrat un număr record de 700.000 de vizitatori în luna ianuarie, când a găzduit turneul de fotbal AFC Asian Cup, a precizat Saad bin Ali Al Kharji. Doha, oraș care are 39.000 de camere de hotel, a avut în primul trimestru o rată de ocupare de 75%, arată datele Qatar Tourism. Aproximativ 44% din turiști au venit din țările vecine din Golf, a dezvăluit Saad bin Ali Al Kharji, dar s-au înregistrat creșteri semnificative și în cazul sosirilor din Europa, SUA și Asia.
Qatarul, țară cu o populație de aproximativ 2,5 milioane de locuitori, are o influență foarte mare în domeniul sportului mondial. Pe lângă faptul că a fost prima țară din Orientul Mijlociu care a găzduit un Campionat Mondial de fotbal Qatarul deține pachetul majoritar de acțiuni la Paris Saint-Germain, unul din cele mai importante cluburi de fotbal din Franța. De asemenea, Qatarul este una din etapele din calendarul curselor de Formula 1, conform unui acord pe 10 ani care a început în 2023. De asemenea, capitala Doha va găzdui anul următor FIFA Arab Cup și FIBA Basketball World Cup în 2027.
Chiar dacă evenimentele sportive au ajutat la atragerea a mii de fani, Al Kharji a spus că acum Qatarul își propune să atragă și familii, turiștii în scopuri medicale precum și călătorii în interes de business, cu o ofertă largă de conferințe și expoziții. Un exemplu este Qatar Economic Forum, care va aduce lideri din domeniul politic și financiar la Doha în cursul acestei săptămâni.
De asemenea, Qatarul va găzdui Geneva International Motor Show la Doha, odată la doi ani pe parcursul următorului deceniu. În 2023 a fost pentru prima dată când acest eveniment de renume mondial a fost organizat în afara Elveției.
Saad bin Ali Al Kharji a mai spus că Web Summit, care a adus 17.000 de vizitatori la Doha în luna februarie, va fi organizat în Qatar în următorii patru ani.
Statul din Golful Persic cu mari rezerve de gaze naturale va înmulți și evenimentele din domeniul artei, designului și modei în încercarea de a-și atinge ținta de a avea șase milioane de vizitatori internaționali pe an în 2030, de aproape trei ori mai mult decât în 2019. De asemenea, Qatar vrea ca industria turismului să aibă o contribuție de 12% la Produsul său Intern Brut în 2030.
CITEȘTE ȘI Apetitul firmelor din UE pentru investiții în China a ajuns la un nivel scăzut recordÎnsă și statele vecine au ambiții similare. Emiratele Arabe Unite, care include și ub-ul turistic Dubai, vrea să crească contribuția turismului la Produsul Intern Brut până la 122 miliarde de dolari în 2031, în timp ce Arabia Saudită investește 1.000 de miliarde de dolari pentru a se promova ca destinație turistică.
"Campionatul Mondial a afectat întreaga regiune și începem să vedem Consiliul de Cooperare al Golfului ca o unică destinație", a spus Saad bin Ali Al Kharji atunci când a fost întrebat despre concurența pentru turiști între țările Golfului.
Recent Qatarul a încheiat un parteneriat cu Arabia Saudită pentru o companie de tip "dublă descoperire", care permite vizitatorilor să exploreze ambele țări într-o singură călătorie. Un nou regim de vize de tip Schengen, care va acorda turiștilor intrarea în toate cele șase țări membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului, este aproape de a fi finalizat.
"Fiecare țară din Consiliul de Cooperare al Golfului își consolidează turismul și ne vom completa reciproc", a spus Saad bin Ali Al Kharji.