Proprietarii de sere din Țările de Jos au început să reducă producția de legume și flori și aproape o zecime dintre ei se așteaptă să fie forțați să-și declare insolvența în curând din cauza agravării crizei energetice în Europa, arată un sondaj efectuat de organizație reprezentativă din sector, transmite Bloomberg.
Grație serelor, Țările de Jos au devenit al doilea mare exportator mondial de produse agricole, după SUA. Însă, industria de opt miliarde de euro a crescut datorită gazelor naturale ieftine și acum se confruntă cu o criză care va accelera tranziția la alte surse de energie și care ar putea provoca falimentul multor firme.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cel mai recent sondaj efectuat de Asociația reprezentativă a proprietarilor de sere din Țările de Jos, Glastuinbouw Nederland, este unul din ultimele semnale cu privire la modul în care criza energetică face mai scumpă producția de bunuri și mărfuri. Un sfert din suprafața cultivată din Țările de Jos a fost eliminată și 8% din proprietarii de sere se așteaptă că vor depune cererea de plasare în insolvență în acest an, scrie Agerpres.
Țările de Jos sunt cel mai mare exportator mondial de flori și unul din marii producători europeni de fructe și legume proaspete. Serele din Țările de Jos sunt deosebit de vulnerabile la costurile cu iluminatul și încălzirea unor structuri care acoperă o suprafață de teren echivalentă cu 17.000 de terenuri de fotbal.
Chiar dacă prețurile mondiale la alimente au mai scăzut în ultimele luni, comparativ cu vârfurile atinse imediat după invadarea Ucrainei de către Rusia, ele sunt în continuare mult mai mari decât în mod normal pentru această perioadă a anului și noi perturbări în aprovizionare ar putea alimenta o nouă creștere a inflației produselor alimentare.
Cultivatorii de legume din Țările de Jos sunt doar unul din sectoarele cheie din Europa care este forțat să își reducă producția. Producțiile de îngrășăminte și ulei vegetal ale regiunii au fost și ele afectate, în timp ce firmele din sectorul metalelor au închis unele facilități sau au redus producția ca urmare a creșterii costurilor.