Firma britanică de private equity BC Partners, acționarul majoritar al United Group, grup de media și telecomunicații interesat de preluarea activelor Telekom România, se pregătește să strângă capital pentru un nou fond de investiții, cel mai mare din istoria firmei, dar nu toți investitorii sunt mulțumiți de performanțele recente ale BC Partners.
Firma a realizat unele exit-uri profitabile, precum vânzarea participației deținute la Com Hem Holding la un preț cu 90% peste valoarea acțiunilor în momentul listării, însă lanțul de petshopuri PetSmart, cumpărat în 2014 cu 8,7 miliarde de dolari, performează sub așteptări. Potrivit unor surse la curent cu discuțiile, citate de Bloomberg, incertitudinile cu privire la soluționarea problemelor cu care se confruntă PetSmart au creat nervozitate printre investitorii BC Partners, unii dintre aceștia fiind reticenți să își pună banii într-un nou fond.
Astfel, BC Partners a purtat discuții preliminare cu investitori potențiali privind atragerea a circa 8,5 miliarde de euro pentru al 11-lea fond de investiții al firmei, operațiune pregătită pentru anul viitor.
CITEȘTE ȘI UE pregătește un fond de 3,5 miliarde euro pentru investiții în startup-urile din “Valea Morții”Firma britanică a avut însă nevoie de aproape 18 luni până să își atingă, în 2018, ținta de 7 miliarde de euro stabilită pentru cel de-al 10-lea fond de investiții, în condițiile în care una dintre investițiile sale majore anterioare - o participație de 76% la furnizorul de sateliți comerciali Intelsat - se confrunta cu probleme. În lunile dinainte ca Raymond Svider, președintele BC Partners, să înceapă să strângă capital pentru fondul de investiții cu numărul 10, acțiunile Intelsat s-au depreciat cu până la 92% față de prețul de la listarea pe bursă.
“Următoarea judecată va veni când vom strânge (fonduri) din nou”, a declarat Svider într-un interviu pentru Bloomberg în octombrie anul trecut.
BC Partners a investit și a semnat angajamente pentru mai mult de 70% din banii strânși pentru cel de-al 10 fond, acesta fiind și motivul pentru care vrea să obțină capital suplimentar în 2020, potrivit surselor citate. Printre investițiile recente se numără achiziția pachetului majoritar la United Group de la KKR în schimbul a 2,6 miliarde de euro, tranzacție finalizată în această primăvară.
Profit.ro a relatat, în premieră, că reprezentanți ai United Group, grup fondat de sârbul Dragan Solak, precum și ai fondului de investiții PPF Group, controlat de cel mai bogat om de afaceri din Cehia, care a preluat recent proprietarul Pro TV, au venit la București pentru a discuta o eventuală preluare a activelor Telekom România. Anterior, la începutul lunii, United Group a semnat pentru achiziția operatorului telecom bulgar Vivacom, pentru care va plăti 1,2 miliarde de euro.
Acum, la fel ca în cazul celui mai recent fond de investiții, potențialii participanți la cel de-al 11 fond al BC Partners vor analiza performanțele fondului cu numărul 9, ultimul fond complet investit de firma britanică.
CITEȘTE ȘI Grupul francez LVMH a majorat oferta pentru preluarea brandului de bijuterii Tiffany. Este pregătită cea mai mare tranzacție a companiei“Dacă, după cel de-al 8-lea fond, și fondul cu numărul 9 se dovedește a nu fi în top 25%, sau măcar peste mediană, atunci va fi dificil să strângă bani pentru fondul cu numărul 11”, a comentat Ludovic Phalippou, profesor de economie financiară la Saïd Business School a Universității Oxford.