Cafeaua devine tot mai scumpă, după ce cotațiile la bursă au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimele decenii. Arabica, varietatea premium folosită în special pentru băuturile de specialitate, a crescut luni cu până la 2,7%, atingând cel mai mare preț din 1997. Această creștere amenință să majoreze costurile pentru prăjitorii, cafenele și, implicit, pentru consumatori, notează Bloomberg.
Prețurile au urcat brusc în 2024, pe fondul unor perturbări majore de aprovizionare în țări producătoare de top precum Brazilia și Vietnam. În timp ce Arabica domină piața cafelelor de specialitate, robusta, mai accesibilă și utilizată frecvent în băuturile instant, a înregistrat și ea o creștere record, atingând cel mai ridicat nivel din anii ’70, arată G4Food.ro.
Unele produse agricole continuă să afecteze bugetele consumatorilor
Creșterea prețurilor la cafea evidențiază cum unele produse agricole continuă să afecteze bugetele consumatorilor, chiar dacă costurile alimentelor la nivel global au scăzut față de recordul stabilit la începutul lui 2022. De-a lungul lanțului de aprovizionare, vânzătorii au fost nevoiți să mărească prețurile și să elimine reducerile pentru a-și proteja marjele de profit, avertizând totodată că scumpirile ar putea continua.
La bursa din New York, viitorul pentru cafeaua Arabica a crescut luni cu 2,6%, ajungând la 3,0985 dolari pe livră, ceea ce înseamnă o creștere de 64% în 2024. Un factor major al acestei situații îl reprezintă temerile că livrările din Brazilia, cel mai mare producător mondial, vor încetini din cauza unei secete prelungite care a afectat arborii de cafea și ar putea reduce producția sezonului următor.
Această situație pune presiune nu doar pe consumatorii finali, ci și pe operatorii din industria cafelei, care vor fi nevoiți să gestioneze costuri mai mari într-un context economic deja complicat.