Piața muncii din SUA continuă cea mai lungă perioadă de expansiune, dar încetinește treptat

Piața muncii din SUA continuă cea mai lungă perioadă de expansiune, dar încetinește treptat
scris 2 aug 2019

Economia SUA a creat în iulie 164.000 de locuri de muncă, evoluție apropiată de estimările analiștilor, potrivit datelor publicate vineri de Departamentul american al Muncii, însă datele pentru cele două luni anterioare au fost revizuite în scădere. În condițiile în care numărul de locuri de muncă a crescut pentru o perioadă record (și continuă să crească), piața americană a muncii începe să încetinească, iar numărul mediu de posturi create în ultimele 3 luni este cel mai mic ultimii aproape 3 ani. 

Rata șomajului s-a menținut la 3,7% luna trecută, aproape de minimul ultimilor 50 de ani, iar salariul mediu orar a crescut cu 3,2% în ritm anual, depășind așteptările. 

Urmărește-ne și pe Google News
Lira sterlină se îndreaptă spre cel mai abrupt declin lunar din octombrie 2016 CITEȘTE ȘI Lira sterlină se îndreaptă spre cel mai abrupt declin lunar din octombrie 2016

În pofida evoluției destul de bune de pe piața americană a muncii în iulie, raportul publicat vineri a adus și vești proaste, cifrele pentru cele două luni precedente fiind ajustate în scădere. Creșterea lunară medie a locurilor de muncă din SUA, în mai-iulie, a fost de numai 140.000 de posturi, cea mai slabă evoluție din ultimii aproape 3 ani. Tendința reflectă aștptările din piață legate de o încetinire graduală a pieței muncii din SUA, notează Bloomberg și CNBC.

Piața muncii din SUA continuă cea mai lungă perioadă de expansiune, dar încetinește treptat

În primele 7 luni din an, numărul de noi locuri de muncă a fost, în medie, de 165.000 lunar, mult sub cele 223.000 de noi posturi create lunar în 2018.

"Creșterea locurilor de muncă este sănătoase, dar încetinește constant", spune Mark Zandi economist șef al Moody's, citat de The Guardian.

Raportul privind piața muncii vine în contextul temerilor că SUA ar putea intra în recesiune în 2020, în contextul războiului comercial SUA-China și al încetinirii economiei globale. Evoluția recentă a pieței muncii, deși nu foarte pesimistă, poate fi privită ca un nou indiciu de încetinire a economiei americane după cea mai lungă perioadă de creștere economică din istorie.

Pentru a susține continuarea creșterii economice a SUA, Rezerva Federală (Fed) a redus, miercuri, dobânda de referință pentru prima dată în ultimul deceniu.

Investitorii văd o probabilitate sporită ca reducerile de dobândă din partea Fed să continue după anunțul lui Trump privind impunerea unor taxe vamale suplimentare pentru bunuri chinezești de 300 de miliarde de dolari. Printre exporturile chinezești ce vor fi afectate de tarifele din septembrie se numără telefoane mobile (în valoare de 15 miliarde de dolari pe an), laptopuri (14,1 miliarde dolari), echipamente telecom neimpozitate până acum (5,1 miliarde dolari), precum și jucării motorizate, puzzle-uri și machete (3,4 miliarde dolari).

viewscnt
Afla mai multe despre
locuri de munca
locuri de munac sua
economai sua
fed
piata muncii sua