Petrolul urcă la maximul ultimelor 2 luni, pe cale să bifeze a șasea lună de creșteri consecutive

Petrolul urcă la maximul ultimelor 2 luni, pe cale să bifeze a șasea lună de creșteri consecutive
scris 31 mai 2022

Cotațiile petrolului se apreciază și se îndreaptă spre cea mai lungă serie de creșteri lunare din ultimii zece ani, după ce liderii Uniunii Europene au convenit detaliile embargoului asupra importurilor de petrol rusesc, iar China a anunțat relaxarea în continuare a restricțiilor anti-Covid.

Prețul petrolului Brent a depășit 124 de dolari pe baril, atingând cel mai ridicat nivel de la începutul lunii martie.

Urmărește-ne și pe Google News

În jurul orei 18:00 (ora României), barilul de Brent se tranzacționa la 118,93 dolari, în creștere cu 1,13% față de referința de luni. Petrol West Taxas Intermediate (WTI), de referință pe piața americană, avansa cu 2,50% la 117,95 dolari/baril.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Bitcoin are cea mai mare creștere din ultimele 2 săptămâni, după relaxarea restricțiilor din China CITEȘTE ȘI Bitcoin are cea mai mare creștere din ultimele 2 săptămâni, după relaxarea restricțiilor din China

Ambele sortimente sunt pe cale să înregistreze a șasea creștere lunară consecutivă în mai, cel mai lung raliu din ultima decadă, potrivit Bloomberg.

Cel mai recent pachet de sancțiuni europene împotriva Rusiei vizează renunțarea la aproape 90% din importurile de țiței rusesc până la finele anului, excepție făcând livrările prin conducte, astfel că Ungaria, care s-a opus embargoului în forma sa inițială, va continua să importe petrol din Rusia prin conducte.

Pachetul de sancțiuni propune, de asemenea, interzicerea asigurărilor legate de transportul de petrol către țări terțe.

Noile sancțiuni vin după interdicții similare asupra exporturilor rusești de petrol impuse de SUA și de Regatul Unit, deși cumpărătorii din Asia, în special China și India, și-au majorat importurile, preluând, astfel, o parte dintre transporturile evitate de cumpărătorii din Vest.

Prețurile țițeiului au crescut vertiginos în acest an, în contextul în care războiul din Ucraina a afectat aprovizionarea globală într-o perioadă de creștere a cererii, ducând la epuizarea stocurilor și împingând prețurile produselor petroliere la cele mai ridicate niveluri din toate timpurile. Creșterile recente au fost alimentate și de relaxarea restricțiilor anti-Covid în China, cel mai mare importator mondial de petrol.

Scumpirea petrolului a contribuit la stimularea celei mai rapide inflații din ultimele decenii, determinând bancherii centrali, inclusiv Rezerva Federală a SUA, să înăsprească politica monetară.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
preturi petrol
cotatii titei
embargo petrol rusia
razboi ucraina
scumpiri