Conducerea companiei germane Osram Licht, printre liderii mondiali pe piața iluminatului auto, cu operațiuni și în România, a recomandat acționarilor să accepte oferta de preluare înaintată de producătorul austriac de senzori AMS, care evaluează compania la 3,7 miliarde de euro.
AMS, producător de semiconductori și senzori pentru industriile auto și de telecomunicații, a oferit, luna trecută, 38,50 de euro pe acțiune în schimbul preluării Osram, cu 10% peste prețul de 35 euro propus în iulie de fondurile de private equity Bain Capital și Carlyle Group.
În pofida unor îngrijorări referitoare la finanțarea achiziției de către AMS, conducerea Osram a decis să recomande investitorilor să accepte oferta austriecilor, după ce anterior a sprijinit oferta Bain și Carlyle, scrie Bloomberg. Decizia riscă să provoace nemulțumirea angajaților, care se tem că AMS va declanșa concedieri după preluarea companiei germane.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Decizia de astăzi a fost luată împotriva dorințelor reprezentanților angajaților. Nici măcar board-ul nu este convins de propunerea înaintată de AMS”, a spus Johann Horn, liderul sindicatului IG Metall Bayern.
Directorul general al AMS, Alexander Everke, a apărat poziția și atestările companiei austriece, declarând că acestea “sunt la fel de bune, dacă nu chiar mai bune ca cele ale Bain și Carlyle”.
Potrivit unor surse citate de publicația americană, Bain și Carlyle analizează o contraofertă pentru Osram.
Prețul propus de AMS evaluează Osram la 3,7 miliarde de euro (4,3 miliarde de euro incluzând datoriile). Combinarea operațiunilor celor două companii ar crea un lider global pe piața senzorilor și a soluțiilor de iluminat, cu venituri anuale de aproximativ 5 miliarde de euro și peste 35.000 de angajați.
CITEȘTE ȘI Reintroducerea închisorii la neplata taxelor generează reacții: Să nu fie afectați bun-platnicii cu probleme de moment! Teodorovici pentru Profit.ro: Putem lucra, ca firmele corecte să nu fie afectateAMS a condiționat finalizarea ofertei de atingerea unui prag minim de acceptare de 62,5% din partea acționarilor Osram și a anunțat că intenționează să finanțeze achiziția cu ajutorul unui credit-punte de 4,2 miliarde de euro contractat de la HSBC și UBS.
Osram, companie desprinsă din gigantul german Siemens în 2013, este unul dintre principalii furnizori de soluții pentru iluminat la nivel global, cu peste 26.000 de angajați și venituri anuale de 3,8 miliarde de euro. Produsele companiei sunt utilizate în aplicații diverse, de la realitate virtuală, conducere autonomă sau telefoane mobile la soluții de iluminat inteligente și conectate în clădiri și pentru horticultură.
În vara anului trecut, Osram a inauguarat la Iași o unitate de producție a pieselor de iluminat pentru mașini, în cadrul unei companii internaționale înființată împreună cu producătorul de componente auto și anvelope Continental.
În primele șase luni de activitate, Osram Continental România, cu circa 140 de angajați, a raportat afaceri de 10,1 milioane de lei și o pierdere de aproape 2,1 milioane de lei.