Omul de afaceri bulgar Spass Roussev pregătește o ofertă angajantă pentru preluarea Telekom Romania, conform declarațiilor acestuia într-un interviu pentru Bloomberg, preluat de presa elenă.
Potrivit surselor menționate, Roussev, care în ianuarie a semnat un acord de 50 milioane de euro pentru achiziția subsidiarei din Albania a Deutsche Telekom, a depus deja o ofertă indicativă pentru subsidiara din România și a fost invitat să pregătească o ofertă angajantă în cadrul unei a doua runde de negocieri.
Acționarul principal al Telekom România este grupul elen OTE, controlat de Deutsche Telekom. Statul român are o participație de 45,96% în capitalul social al Telekom Romania Communications, care, la rândul ei, deține 30% din acțiunile fostului Cosmote. Grupul elen OTE deține 54,04% din acțiunile fostei Romtelecom.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE iHunt, producător român de telefoane mobile, și-a fixat data de listare la Bursă“Este o informație clar pozitivă, în condițiile în care confirmă hotărârea OTE de a ieși de pe o piață unde a înregistrat fluxuri de numerar neangajant constant negative în ultimii ani”, a comentat un analist al Eurobank Equities, citat de Capital.gr.
Primele informații despre o potențială vânzare a Telekom România către Roussev au apărut la începutul anului. Omul de afaceri bulgar deține o participație de 46% la Vivacom, cea mai mare companie de telefonie din țara vecină.
În acest context, Profit.ro a relatat, recent, că Telekom România Mobile Communications (fosta Cosmote), al treilea operator local de telefonie mobilă, pregătește o operațiune de majorare a capitalului social cu peste 3,7 miliarde de lei, acoperită integral de OTE. Operațiunea este efectuată în contextul discuțiilor legate de un exit, care a atras și interesul RCS și al Orange.
Afacerile Telekom România, grup care reunește Telekom Romania Communications și Telekom Romania Mobile Communications, au scăzut anul trecut cu 1,7%, la 4,74 miliarde de lei, în timp ce pierderile s-au redus cu 43,8%, până la 784,5 milioane de lei.
Defalcat, afacerile fostei Romtelecom au coborât cu 2,9%, la 2,63 miliarde de lei, iar cele ale diviziei de telefonie mobilă au scăzut cu 0,1%, la 2,11 miliarde de lei.