Nukem, compania rusească din domeniul energiei nucleare de care Occidentul nu se poate lipsi

Nukem, compania rusească din domeniul energiei nucleare de care Occidentul nu se poate lipsi
scris 15 mai 2023

Tăierea miezului unei centrale nucleare este ''o procedură chirurgicală'' pe care doar câteva companii specializate sunt capabile să o execute, printre acestea fiind și firma germană Nukem Technologies Engineering Services GmbH, problema fiind că această companie este deținută în totalitate de Rosatom Corp., gigantul nuclear controlat de Kremlin, ceea ce creează un impas dificil, transmite Bloomberg.

De peste două decenii Nukem și-a oferit serviciile sale unice în Asia, Africa și Europa. Inginerii acestei companii au ajutat la controlul radiației de la reactoarele distruse de la Cernobâl și Fukushima, la curățarea unei fabrici care produce combustibil nuclear în Belgia și, de asemenea, au pus la punct o modalitate pentru a trata deșeurile de la cel mai mare reactor de fuziune nucleară din lume, International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER), amplasat în Franța, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Demisie importantă de la vârful Revolut CITEȘTE ȘI Demisie importantă de la vârful Revolut

În condițiile în care analiștii prognozează că procedurile de curățare a vechilor centrale nucleare vor deveni în viitorul apropiat o afacere mondială în valoare de 125 de miliarde de dolari, Nukem ar trebui să fie într-o poziție ideală pentru a profita de acest elan. Problema este că este deținută de Rosatom.

Chiar dacă Germania a fost foarte vocală când a îndemnat țările UE să înceteze să mai importe combustibil nuclear de la Rosatom, autoritățile de la Berlin nu vor să împiedice Nukem să facă afaceri în Germania, susțin mai mulți oficiali guvernamentali consultați de Bloomberg. În condițiile în care nu au fost implementate încă sancțiuni împotriva Nukem, o decizie contrară ar viola legislația UE în domeniul concurenței, susțin oficialii care au dorit să își păstreze anonimatul.

Cu sediul central în apropiere de Frankfurt, Nukem este un jucător de nișă din imperiul global al Rosatom. În același timp, această firmă scoate în evidență deficiențele care există în abordarea UE în domeniul energiei nucleare. Spre deosebire de Rusia, care și-a pus la punct o expertiză de-a lungul întregului proces industrial necesar pentru a converti atomi de uraniu îmbogățit într-un format care poate fi utilizat pentru a produce energie electrică, abordarea fragmentată a Europei în domeniul tehnologiilor nucleare lasă statele membre dependente de furnizorii dinafară pentru a acoperi golurile existente în producție și servicii. Experții estimează că va dura cel puțin cinci ani până când UE va putea să concureze cu capacitatea Rosatom de producție a combustibilului pentru centralele nucleare dar, chiar dacă procesul ar fi accelerat, va avea nevoie de mai mult timp pentru a copia oferta sa globală de servicii.

Presiunile vizând eliminarea Rosatom din lanțurile de aprovizionare europene s-au înmulțit după ce armata rusă a preluat cea mai mare centrală nucleară din Europa, amplasată la în apropiere de orașul ucrainean Zaporojie și au fost trimiși ingineri de la Rosatom pentru a gestiona această centrală.

Faptul că nici Rosatom nici Nukem, o subsidiară a gigantului rus, nu au fost sancționate "ar trebui să ridice semne serioase de întrebare", susține Darya Dolzikova, cercetător Royal United Services Institute. La mai mult de un an de la debutul invaziei rusești în Ucraina, este în continuare la latitudinea fiecărei companii să decidă dacă face în continuare afaceri cu Rosatom. Până acum, multe companii au decis să continue ca și până acum, astfel că exporturile Rosatom au înregistrat o creștere de peste 20% în anul care a trecut de la debutul invaziei rusești în Ucraina.

Un tablou de Adrian Ghenie, în centrul unui proces de fraudă la New York CITEȘTE ȘI Un tablou de Adrian Ghenie, în centrul unui proces de fraudă la New York

O problemă este că, spre deosebire de decizia Germaniei de a prelua activele rusești de stocare și rafinare a petrolului, Nukem nu are prea multă infrastructură fixă care ar putea fi vizată. Dacă ar fi impuse sancțiuni, Rosatom ar putea decide pur și simplu să închidă sau să mute cartierul general al Nukem în țări cu o jurisdicție mai prietenoasă.

Această situație a creat o stare de impas pentru Nukem în condițiile în care clienții care ar fi interesați să profite de expertiza firmei trebuie să decidă acum dacă vor lucra cu o companie controlată de Kremlin. Pe de altă parte, expertiza Nukem este deosebit de valoroasă, iar cei aproximativ 120 de ingineri ai săi, majoritatea germani, pot să lucreze de-a lungul întregului lanț de aprovizionare a unei centrale nucleare, un avantaj important având în vedere că există mai mulți tineri ingineri care studiază cum să construiască noi centrale nucleare decât cei care studiază cum să le dărâme pe cele care se închid. Agenția Internațională pentru Energie Atomică, cu sediul la Viena, a avertizat că există o lipsă acută de muncitori specializați în lichidarea centralelor nucleare.

Însă, chiar și fără sancțiuni, piețele tradiționale precum Lituania și Finlanda au încetat să mai lucreze cu Nukem și Rosatom. Alte părți, precum Cehia, Slovacia și Bulgaria au început să își diversifice furnizorii pentru a-i înlocui pe ruși. La nivelul operațiunilor de zi cu zi a devenit mai dificil să faci afaceri după invazia rusească din Ucraina, spune directorul general de la Nukem, Thomas Seipolt. Potrivit acestuia, transferurile de fonduri durează mai mult timp și la fel este cazul pentru obținerea autorizațiilor necesare pentru transferul de tehnologie peste graniță. În plus, unii clienți ezită să semneze noi contracte.

Pentru a evita un declin continuu, "proprietarul încearcă să vândă Nukem unui investitor strategic până la mijlocul anului", spune Seipolt. "Discutăm deja cu o serie de părți interesate", a adăugat Seipolt, fără a oferi detalii cu privire la modul în care un potențial cumpărător ar putea evita sancțiunile financiare impuse de UE pentru a prelua o participație la firma Nukem.

Dacă această variantă nu se va materializa, viitorul companiei Nukem ar putea să fie în afara Europei. Dacă sancțiunile impuse Rosatom și Nukem ar putea bloca aprovizionarea imediată cu combustibil și servicii în blocul comunitar, ar fi mai greu ca aceste sancțiuni să fie puse în aplicare pe cele mai mari piețe de creștere ale companiei rusești. Rosatom construiește deja noi centrale nucleare în Bangladesh, "China, Egipt și Turcia și alte câteva zeci de contracte de aprovizionare sunt în faza de negociere. Aceste contracte ar putea genera flux de numerar și influență politică timp de mai multe decenii.

viewscnt
Afla mai multe despre
nukem
energie nucleara