Prețurile petrolului vor crește în continuare în această săptămână, din cauza întârzierii încheierii discuțiilor nucleare între Iran și statele Occidentale

Prețurile petrolului vor crește în continuare în această săptămână, din cauza întârzierii încheierii discuțiilor nucleare între Iran și statele Occidentale
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 mar 2022

Prețurile petrolului vor crește în continuare în această săptămână, din cauza întârzierii încheierii discuțiilor nucleare între Iran și statele Occidentale și implicit a posibilei reveniri a țițeiului iranian pe piețele globale, care suferă deja de întreruperile aprovizionării rusești, au spus analiști citați de Reuters.

Discuțiile pentru relansarea acordului nuclear convenit în 2015 de Iran cu puterile mondiale au intrat duminică în incertitudine, ca urmare a cererilor Rusiei pentru o garanție a SUA că sancțiunile cu care se confruntă cu privire la conflictul din Ucraina nu vor afecta comerțul său cu Teheranul, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News
Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

China a ridicat, de asemenea, noi cereri, potrivit unor surse.

Ca răspuns la solicitările Rusiei, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat duminică că sancțiunile impuse Rusiei din cauza invaziei sale din Ucraina nu au nimic de-a face cu un potențial acord nuclear cu Iranul.

Săptămâna trecută, indicele de referință Brent a crescut cu 21%, până la 118,11 dolari pe baril, iar prețul țițeiului american a avansat cu 26%, până la 115,68 dolari, niveluri care nu au mai fost atinse din 2013 și, respectiv, 2008, în timp ce Rusia are probleme să vândă petrol pe fondul unor noi sancțiuni.

Iranul a fost singurul factor real de scădere a prețurilor pieței, dar dacă acordul cu Iranul va fi amânat, am putea ajunge la fundul tancurilor petroliere mult mai repede, mai ales dacă livrările rusești vor rămâne în afara pieței pentru mult timp”, a spus Amrita Sen, co-fondatorul companiei.

Sen a spus că prețul petrolului Brent ar putea crește luni la 125 de dolari pe baril, apropiindu-se rapid de maximul istoric de 147 de dolari, văzut ultima dată în 2008.

Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori CITEȘTE ȘI Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori

Analiști ai JP Morgan au declarat în această săptămână că prețul petrolul ar putea urca la 185 de dolari pe baril în acest an.

”Ideea nu a fost să sancționăm petrolul și gazele din cauza naturii lor esențiale, dar petrolul este sancționat de actori privați, care nu doresc să-l ridice sau de porturile care nu doresc să-l primească și cu cât acest lucru durează mai mult, cu atât mai multe lanțuri de aprovizionare vor fi blocate”, a declarat Daniel Yergin, vicepreședinte al S&P Global, înaintea conferinței CERAWeek de la Houston.

Statele Unite și partenerii europeni analizează interzicerea importurilor de petrol rusești, a declarat duminică secretarul de stat al SUA Antony Blinken, dar a subliniat importanța menținerii aprovizionării constante cu petrol la nivel global.

Rusia exportă aproximativ 7 milioane de barili de petrol și produse rafinate pe zi, sau 7% din oferta globală.

Unele volume ale exporturilor de petrol ale Kazahstanului din porturile rusești s-au confruntat cu complicații.

Potrivit analiștilor, chiar dacă va fi încheiat acordul nuclear cu iranul, va dura câteva luni pentru a restabili fluxurile de petrol.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
preturi