Mol, cea mai mare companie de rafinare din Ungaria, a anunțat miercuri că a plătit ea tarifele de tranzit datorate de Rusia Ucrainei, pentru a soluționa o dispută care a condus la întreruperea livrărilor de petrol prin conducta Drujba, transmite Bloomberg.
Mol a precizat că atât Ucraina cât și Rusia au acceptat decizia sa de a interveni și a achita tarifele de tranzit, scrie Agerpres.
"Mol a derulat negocieri cu părțile rusă și ucraineană cu privire la reluarea transportului de petrol prin conducta Drujba", a informat compania ungară într-un comunicat de presă, adăugând că a "transferat sumele datorate pentru utilizarea secțiunii din Ucraina" a conductei Drujba.
Ucraina a suspendat livrările de petrol rusesc spre trei țări europene (Ungaria, Cehia și Slovacia) prin conducta Drujba, după ce grupul rus Transneft nu a putut plăti drepturile de tranzit pentru luna august datorate operatorului ucrainean UkrTransNafta. În consecință, UkrTransNafta "a încetat să mai furnizeze servicii de transport de petrol via teritoriul ucrainean", a precizat Transneft.
Contractul existent între Transneft și UkrTransNafta prevede plata în avans a totalității tarifelor de tranzit pentru petrolul rusesc care trece prin secțiunea din Ucraina a conductei Drujba. Transneft a explicat că a plătit drepturile de tranzit pentru luna august către operatorul ucrainean UkrTransNafta în data de 22 iulie, însă banii au fost returnați în data de 28 iulie deoarece plata nu a fost procesată. Banca rusească Gazprombank, care a intermediat tranzacția, a explicat că banii au fost returnați din cauza restricțiilor impuse de Uniunea Europeană.
"Asumându-și plata tarifelor, Mol poate oferi o soluționare rapidă a disputei. Partea ucraineană a promis că ca relua transportul de petrol în decurs de câteva zile", a mai informat compania ungară.
În mod normal, Rusia furnizează aproximativ 250.000 de barili pe zi via o ramură sudică a oleoductului Drujba care trece prin Ucraina și deservește trei state europene fără acces la mare, Ungaria, Slovacia și Cehia.
În luna iunie, Uniunea Europeană a adoptat un embargou progresiv cu privire la petrolul rusesc, care prevede în special oprirea importurilor de petrol rusesc prin intermediul navelor în decursul următoarelor șase luni. În schimb, aprovizionarea cu petrol rusesc via oleoductul Drujba a fost autorizată să continue "temporar", o concesie acordată premierului ungar Viktor Orban, a cărui țară depinde în proporție de 65% de petrolul rusesc ieftin.