Merkel susține că UE ignoră amenințările din partea companiilor chineze în domeniul concurenței și reclamă decizia Bruxelles-ului de a bloca fuziunea Siemens - Alstom

Merkel susține că UE ignoră amenințările din partea companiilor chineze în domeniul concurenței și reclamă decizia Bruxelles-ului de a bloca fuziunea Siemens - Alstom
scris 5 iun 2019

Cancelarul german Angela Merkel a criticat regulamentele UE privind fuziunile și achizițiile, spunând că acestea nu țin cont de expansiunea în continuă creștere a companiilor cu capital chinez și împiedică eforturile companiilor europene de a concura cu succes pe piața globală.

Într-un discurs susținut în fața asociației industriale germane BDI, Merkel s-a plâns că Bruxelles-ul nu a luat în calcul concurența chineză când a decis să blocheze fuziunea dintre Siemens și Alstom din domeniul feroviar, operațiune care ar fi creat un gigant cu vânzări de peste 15 miliarde de euro și 65.000 de angajați în 60 de țări, inclusiv în România.

Urmărește-ne și pe Google News

Comisia Europeană a concluzionat că fuziunea dintre divizia feroviară a grupului german și producătorul francez de trenuri ar fi limitat concurența în domeniul furnizării mai multor tipuri de trenuri și sisteme de semnalizare, conducând, totodată, la creșterea prețurilor, inclusiv pentru călători.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Merkel respinge cererile de a interzice Huawei în Germania CITEȘTE ȘI Merkel respinge cererile de a interzice Huawei în Germania

Comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager, a declarat, la acel moment, că este “puțin probabil” ca producătorii chinezi de trenuri să devină furnizori importanți pentru industria europeană de trenuri în viitorul apropiat, scrie Bloomberg.

“Cum să spui că China nu se va implica în Europa în următorii cinci ani? Cred că o astfel de afirmație este pripită”, le-a spus Merkel reprezentanților BDI. Cancelarul german a cerut din nou Uniunii Europene să modifice regulamentele antitrust, “pentru a fi cu adevărat competitive”.

Germania și Franța militează insistent în favoarea relaxării regulilor UE în domeniul fuziunilor și achizițiilor, mutare care ar crea premisele construirii unor campioni europeni, care să poată lupta pe picior de egalitate cu rivali din China și SUA.

Însă Vestager, care este și unul dintre principalii candidați la șefia Comisiei Europene, a refuzat până acum să dea curs solicitărilor. În schimb, ea a făcut apel la modificarea regulamentelor, pentru a permite autorităților de reglementare să investigheze mai ușor marile companii din tehnologie.

viewscnt
Afla mai multe despre
angela merkel
comisia europeana
autoritati antitrust
regulamente antitrust
fuziune siemens alstom
fuziuni si achizitii