Datoria publică a Marii Britanii a atins luna trecută 100% din PIB, pentru prima dată în istoria recentă, în timp ce deficitul bugetar s-a adâncit, adăugându-se presiunilor asupra ministrului de Finanțe, Rachel Reeves, care urmează să-și prezinte planurile privind impozitele și cheltuielile, transmit Reuters și Bloomberg.
Datoria netă a sectorului public, excluzând băncile controlate de stat, a urcat în august la 100% din PIB, pentru prima dată de când se dau publicității aceste statistici lunare, în 1993, de la 99,3% în iulie, arată datele publicate de Oficiul Național de Statistică (ONS).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De asemenea, alte date publicate arată cel mai rapid ritm din ultimii doi ani și jumătate al scăderii încrederii consumatorilor, în septembrie, scrie Agerpres.
În august, împrumuturile guvernamentale s-au situat la 13,734 miliarde de lire sterline (18,29 miliarde de dolari), cu 3,3 miliarde de lire sterline mai mult decât în august 2023, în timp ce analiștii se așteptau la 12,4 miliarde de lire sterline.
Datele arată o majorare a cheltuielilor cu ajutoarele sociale și cheltuielile curente, reflectând rata ridicată a inflației.
"Datele din august privind finanțele publice arată dificultatea poziției fiscale cu care se confruntă ministrul de Finanțe, înainte de prezentarea bugetului pe 2025", a apreciat economistul Gora Suri, de la PwC.
În primele cinci luni din anul financiar 2024/2025, Guvernul de la Londra a împrumutat 64,1 miliarde de lire sterline, cu aproximativ șase miliarde de lire sterline mai mult decât previziona în martie organismul public de previziune bugetară OBR.
Datoria publică a Marii Britanii a crescut în timpul pandemiei, iar finanțele publice au fost de asemenea afectate de încetinirea economiei și de nivelul ridicat al dobânzilor. Banca Angliei (BoE) a decis cu o zi în urmă să mențină dobânda de politică monetară la 5%.