Kuweitul vrea să își majoreze exponențial exporturile de motorină și kerosen în Europa în acest an, ceea ce va ajuta continentul să facă față diminuării livrărilor de carburanți din Rusia, transmite Bloomberg.
Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, țara din Orientul Mijlociu se așteaptă ca în 2023 să își majoreze de cinci ori livrările de motorină în Europa, până la 2,5 milioane de tone, adică aproximativ 50.000 de barili pe zi. De asemenea, Kuweitul vrea să își dubleze și exporturile de kerosen în Europa, până la aproape cinci milioane de tone, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Uniunea Europeană va interzice majoritatea importurilor de produse petroliere rusești pe cale maritimă începând cu data de 5 februarie 2023. Blocul comunitar, care are un deficit structural de motorină, și-a făcut stocuri în avans, importând cargouri de motorină atât din Rusia, cel mai mare furnizor extern al său, dar și din Asia și Orientul Mijlociu.
Analiștii de la Bank of America avertizează că prețurile la motorină ar putea urca până la 200 de dolari pe baril în cursul acestui trimestru, pentru că embargoul rusesc ar putea declanșa un deficit global.
La rândul lor, analiștii de la JPMorgan Chase & Co. estimează că anul trecut Uniunea Europeană a importat aproape 1,3 milioane de barili de produse rafinate din Rusia, iar motorina a reprezentat jumătate din cantitatea totală.
În ultimii ani, Kuweitul a cheltuit zeci de miliarde de dolari pentru modernizarea și construcția de noi rafinării. Cele mai mari investiții au fost făcute în complexul Al-Zour, una dintre cele mai mari rafinării din lume, concepută pentru a procesa 615.000 de barili de țiței în fiecare zi și la finele anului trecut a efectuat primele sale exporturi de motorină și kerosen.
Sursa citată de Bloomberg susține că planurile firmei de stat Kuwait Petroleum Corp. exclud orice vânzări de kerosen pe piața spot. Asta înseamnă că în realitate cantitățile de combustibil pentru avion vândute Europei ar putea fi mai mari decât cele cinci milioane de tone preconizate.
Prima dintre cele trei linii de procesare ale rafinăriei Al-Zour operează în mod stabil și procesează peste 205.000 de barili de țiței pe zi, a precizat sursa. Cea de-a doua linie ar urma să intre în funcțiune la mijlocul lunii februarie, iar cea de-a treia în luna aprilie, a adăugat sursa.
După ce rafinăria Al-Zour va funcționa la capacitate maximă, Kuweitul va ajunge la o capacitate totală de rafinare de 1,5 milioane de barili pe zi.
Și alți mari producători de petrol din Orientul Mijlociu, precum Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, sunt așteptați să își majoreze și ei exporturile de carburanți în Europa în 2023.