Guvernul elvețian nu va primi dividende din partea Băncii Naționale pentru anul 2022, în condițiile în care banca centrală din țara cantoanelor a înregistrat cele mai mari pierderi din istoria sa de 116 ani, transmite Bloomberg.
Conform cifrelor provizorii publicate luni, Banca Naționala a Elveției (SNB) se așteaptă să înregistreze pierderi de 132 de miliarde franci (143 de miliarde de dolari) pe ansamblul anului 2022, ca urmare a prăbușirii valorii deținerilor sale de valută, acumulată ca urmare a achizițiilor derulate timp de un deceniu pentru a opri aprecierea francului. Rezultatele finale urmează să fie publicate în data de 6 martie, scrie Agerpres.
Pierderile istorice raportate luni sunt de cinci ori mai mari decât precedentul record în materie de pierderi, cel de 23 de miliarde de franci înregistrat de Banca Naționala a Elveției în anul 2015. Comparativ, pierderile de anul trecut ale SNB depășesc Produsul Intern Brut al Marocului (132 de miliarde de dolari).
În aceste condiții, pentru a doua oară de la înființarea SNB, în anul 1906, instituția va fi nevoită să nu plătească dividende anuale către guvernul federal și cantoanele elvețiene, care vor fi nevoite să își ajusteze planurile de cheltuieli.
Din punct de vedere legal, SNB are statutul unei corporații în care majoritatea acțiunilor sunt deținute de Guvernul federal elvețian și cele 26 de cantoane. Exista, de asemenea, aproximativ 2.000 de investitori privați care primesc dividende dar care beneficiază de drepturi de vot extrem de limitate.
În 2021, profitul net realizat de Banca Națională a Elveției (SNB) a urcat până la 26,3 miliarde franci, de la 20,8 miliarde franci în 2020, astfel că instituția a plătit dividende în valoare de șase miliarde de franci.