Uniunea Europeană se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii și există semnale că statele membre nu răspund în mod unitar la această criză, transmite Bloomberg.
Prețurile și expunerea pe livrările de gaze din Rusia diferă de la o țară la alta însă acest decalaj ar putea să se adâncească după ce autoritățile italiene au anunțat luni o serie de modificări cu privire la modul de calcul al facturilor consumatorilor. Începând din octombrie, facturile nu vor mai fi calculate pe baza prețului european de referință la gaze, care este stabilit la hub-ul Title Transfer Facility din Țările de Jos, ci vor fi legate în schimb de prețul prevăzut în contractele de gaze din Italia, a anunțat Autoritatea de reglementare în energie din Italia (ARERA), scrie Agerpres.
Această decizie surprinzătoare ar putea da naștere la așteptări, sau cel puțin la speranțe, că prețul pentru cele două contracte de gaze ar putea fi decuplat, susțin analiștii de la Citigroup Inc. Umplerea rapidă a depozitelor de gaze din Italia pe parcursul luni iulie, și posibilitatea unor noi injecții în depozite pe parcusul lunii august, ar putea crea o situație, temporară, de supra-aprovizionare cu gaze în Italia. O astfel de situație "ar duce la îmbunătățirea semnificativă a perspectivelor cu privire la situația de la iarnă din Italia și astfel ar crea volatilitate în cazul prețurilor la gaze în Italia", susțin analiștii.
Solidaritatea Europei a fost pusă sub semnul întrebării în acest an pe măsură ce Rusia a redus livrările de gaze spre continent ca reacție la sancțiunile internaționale impuse Moscovei după invadarea Ucrainei. Prețurile de referință la gaze naturale în Europa, care sunt stabilite la hub-ul TTF din Amsterdam, s-au dublat în acest an, o dovadă a riscurilor cu care continentul s-ar putea confrunta la iarnă.
Unele state membre UE, precum Italia, au mai multe surse alternative de aprovizionare decât Rusia, inclusiv gaze naturale lichefiate și livrări din Algeria. Alte state, în special cele din Europa de Est, sunt mai dependente de livrările de gaze prin conducte din Rusia având în vedere că lipsesc interconectorii către terminalele de import de gaze lichefiate din vestul Europei.
Ungaria a anunțat deja că va interzice exporturile de energie, în majoritatea cazurilor, în cadrul "stării de urgență energetică" și în același timp intenționează să își asigure volume suplimentare de gaze din Rusia. Majoritatea țărilor ar putea să își închidă granițele pentru exporturile de gaze dacă situația aprovizionării lor se va deteriora.