INFOGRAFIC Marea Britanie: Împrumuturi record pe timp de pace pentru contracararea efectelor pandemiei

INFOGRAFIC Marea Britanie: Împrumuturi record pe timp de pace pentru contracararea efectelor pandemiei
scris 25 nov 2020

Împrumuturile Marii Britanii pentru contracararea efectelor pandemiei asupra economiei au atins aproape 400 miliarde de lire (peste jumătate de trilion de dolari) în acest an, cea mai mare sumă împrumutată vreodată de Regat pe timp de pace.

Ministrul de finanțe, Rishi Sunak, a estimat că economia britanică se va contracta cu 11,3% în 2020, cea mai abruptă scădere începând cu prima parte a anilor 1970, potrivit Reuters și Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News

Declinul din acest an va fi urmat de o creștere de 5,5% în 2021, a șasea cea mai mare economie a lumii nefiind așteptată să revină la nivelurile dinaintea pandemiei mai devreme de finele anului 2022.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Brexitul creează locuri de muncă pentru specialiștii în proceduri vamale din România și India CITEȘTE ȘI Brexitul creează locuri de muncă pentru specialiștii în proceduri vamale din România și India

Sunak a anunțat că Marea Britanie va împrumuta încă 92 miliarde de lire în următoarele patru luni prin vânzarea de obligațiuni, totalul împrumuturilor în anul financiar curent (1 aprilie 2020-31 martie 2021) urmând să depășească 485 miliarde de lire (648 miliarde dolari).

Din aprilie și până în prezent, guvernul a vândut obligațiuni de 393,6 miliarde de lire (526 miliarde dolari), echivalentul a 19% din produsul intern brut. Suma este de peste două ori mai mare decât cea împrumutată în timpul crizei financiar-economice din 2008 și cea mai mare de până acum pe timp de pace.

În anul fiscal 2019/2020, împrumuturile publice s-au ridicat la 56 miliarde de lire, sau 2,5% din PIB.

Economia britanică a fost afectată mai puternic de pandemia de Covid-19 comparativ cu multe dintre alte națiuni bogate. Aproape 56.000 de cetățeni au murit după ce au contractat coronavirusul, cel mai mare număr de decese din Europa.

“Urgența sanitară nu s-a încheiat încă, iar urgența economică abia a început. Prioritatea noastră imediată este protejarea vieților oamenilor și a mijloacelor de trai”, a spus Sunak în parlamentul britanic, cu ocazia prezentării planului anual de cheltuieli.

Creșterea împrumuturilor reflectă costurile tot mai ridicate ale restricțiilor introduse de autorități la scară largă pentru a limita răspândirea coronavirusului, restricții care au generat falimente printre operatorii economici și care au împins economia în cea mai adâncă recesiune din ultimii 300 de ani.

Noile împrumuturi se adaugă datoriei guvernamentale existente, de circa 2 trilioane de lire și riscă să afecteze negativ costurile de finanțare pe piețe.

“Economia britanică este susținută în mare parte de aparate acum. O creștere modestă a randamentelor este în regulă, însă orice altceva va reprezinta, practic, o scurtcircuitare a activității, cu economia încă în șoc după criză”, a comentat Liam O’Donnell, money manager la Aberdeen Standard Investments.

Până acum, creșterea emisiunilor de obligațiuni nu a afectat costurile de finanțare,  care au scăzut chiar, mulțumită programului de achiziții lansat de Banca Angliei. Banca centrală engleză a extins, în noiembrie, programul de relaxare cantitativă cu 150 miliarde de lire, până la aproape 900 miliarde de lire.

INFOGRAFIC Marea Britanie: Împrumuturi record pe timp de pace pentru contracararea efectelor pandemiei

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
imprumuturi criza pandemie
imprumuturi record
vanzari obligatiuni
coronavirus
efecte economice