Inflația din SUA urcă la un nou maxim din ultimii 40 de ani. Prețurile de consum, așteptate să crească în continuare

Inflația din SUA urcă la un nou maxim din ultimii 40 de ani. Prețurile de consum, așteptate să crească în continuare
scris 10 mar 2022

Prețurile de consum din SUA au continuat să crească în februarie, împingând rata anuală a inflației la un nou maxim al ultimilor 40 de ani.

Indicele prețurilor de consum (IPC) a urcat cu 0,8% în februarie raportat la luna anterioară, reflectând costuri mai mari cu benzina, alimentele și locuințele.

Urmărește-ne și pe Google News

Rata anuală a inflației a accelerat la 7,9%, de la 7,5% în ianuarie, potrivit datelor publicate de Departamentul american al Muncii joi. Inflația anuală se situează la cel mai ridicat nivel începând cu ianuarie 1982.

Marea Britanie anunță noi sancțiuni împotriva unor oligarhi ruși, inclusiv Roman Abramovici CITEȘTE ȘI Marea Britanie anunță noi sancțiuni împotriva unor oligarhi ruși, inclusiv Roman Abramovici

Acțiunile de pe Wall Street au deschis în scădere, pricipalii indici bursieri afișând corecții de până la 2% în jurul orei 18:00 (ora României).

Economiștii estimează că rata inflației va continua să urce pe termen scurt, urmând să depășească 8%, în condițiile în care războiul din Ucraina și sistarea importurilor de energie din Rusia au afectat aprovizionarea cu petrol și au împins prețurile de retail pentru benzină și alte produse în SUA la unele dintre cele mai ridicate niveluri, potrivit Bloomberg.

Situația geopolitică creează incertitudine în privința politicilor monetare ale Rezervei Federale (Fed). Banca centrală americană ar putea adopta o poziție mai dură, dacă șocurile energetice duc la o inflație mai ridicată și mai persistentă.

Pe de altă parte, abordarea Fed ar putea fi mai prudentă, dacă sentimentul consumatorilor și scăderea salariilor reale vor începe să afecteze creșterea economică, pe măsură ce războiul se prelungește.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatia sua
preturi consum
razboi ucraina
sanctiuni rusia
rata inflatiei