După decade întregi petrecute în topul celor mai performante acțiuni la nivel global, Apple este pe cale să devină prima companie cu o capitalizare de 3 trilioane de dolari - mai mare decât întreaga piață de acțiuni din Germania sau decât economia britanică.
Producătorul iPhone mai are nevoie de o apreciere de doar 6,8% la nivelul acțiunilor pentru a atinge o valoare de piață de 3.000 miliarde de dolari, la mai puțin de patru ani după ce a depășit pentru prima dată o capitalizare de 1.000 miliarde de dolari.
"Este o realizare fenomenală, care evidențiază dominația incredibilă a firmelor de tehnologie americane. Iar de la Apple vor mai veni atât de multe alte lucruri, încât te face să te-ntrebi oare ce bornă va depăși în continuare și cât de mare va deveni?", comentează Craig Erlam, analist senior de piață la Oanda, citat de Bloomberg.
CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restauranteApple a devenit cea mai valoroasă afacere din lume grație unui flux constant de produse care au captivat consumatorii. Acum, în condițiile în care piețele se clatină pe fondul temerilor că ratele mai mari ale dobânzilor și coronavirusul vor submina creșterea economică, investitorii văd compania ca pe un loc relativ sigur în care să își parcheze banii, în contextul creșterii constante a vânzărilor și a soldului de numerar consistent.
De la sfârșitul anilor ‘90, acțiunile Apple au generat un randament cumulat de 22.000%, echivalentul a aproximativ 28% pe an. În aceeași perioadă, S&P 500 a avut un randament anual de 7,5%. Doar câteva acțiuni din sectorul tehnologic au avut rezultate mai bune - producătorul de cipuri grafice Nvidia a avut un randament anual de 31%, în timp ce Netflix a crescut cu 39% pe an de la oferta publică inițială din 2002 -, însă Apple le eclipsează pe amândouă după mărime.
Acțiunile Apple se apreciau cu 1,8% în prima parte a tranzacțiilor miercuri, după un avans de 3,5% în sesiunea bursieră de marți, ce conferă companiei o capitalizare de 2,81 trilioane de dolari.
Apple se tranzacționează în prezent la un preț de 30 de ori mai mare decât profitul preconizat pentru următoarele 12 luni, față de o medie de 22 de ori pentru companiile din S&P 500.
Katy Huberty, analist la Morgan Stanley, crede că, la prețul de 174 de dolari, acțiunile Apple sunt subevaluate, dacă se iau în considerare contribuțiile la venituri așteptate în anii următori de la noi produse, precum realitatea augmentată și virtuală și vehiculele autonome.
Huberty și-a majorat prețul-țintă pentru Apple la 200 dolari/acțiune, notând că producătorul iPhone și iPad ar trebui să benefieze de reorientarea investitorilor spre produse de calitate.