GRAFICE Acțiunile europene, cea mai bună primă jumătate de an din 1998

GRAFICE Acțiunile europene, cea mai bună primă jumătate de an din 1998
scris 30 iun 2019

Indicele pan-european Stoxx 600 a crescut cu 13% în prima jumătate a anului și se îndreaptă, astfel, spre cel mai mare randament înregistrat în semestrul I din 1998 încoace, susținut de așteptările de relaxare monetară.

Ultima oară când acțiunile europene au înregistrat un raliu similar în primul semestru, Google se pregătea să își lanseze motorul de căutare, notează Bloomberg.
Urmărește-ne și pe Google News
 
GRAFICE Acțiunile europene, cea mai bună primă jumătate de an din 1998

Fed a menținut luna aceasta dobânda-cheie în intervalul 2,25%-2,5%, dar a semnalat posibilitatea reducerii dobânzii în viitorul apropiat, declarând că "va monitoriza atent" datele economice, în contextul incertitudinilor în creștere. Oficialii Rezervei Federale au renunțat la promisiunea că Fed va avea avea o atitudine “răbdătoare” în privința unor eventuale modificări ale dobânzii cheie, afirmație care s-a regăsit în cele mai recent anunțuri de politică monetară ale instituției.

Majoritatea membrilor comitetului de politică monetară a SUA anticipează reducerea cu jumătate de punct procentual a dobânzii de referință până la finele anului.

Totodată, Banca Centrală Europeană (BCE) va semnala luna viitoare că este gata să taie dobânzile, aflate deja la minime istorice, o reducere a retei de dobândă la facilitatea de depozit urmând să fie adoptată în luna septembrie, potrivit economiștilor intervievați de Bloomberg.

Astfel, potrivit unui sondaj Bloomberg realizat în perioada 24 iunie-26 iunie, BCE va reduce în toamnă cu 10 puncte de bază dobânda la facilitatea de depozit, la nivelul de - 0,5%. 

Analiștii nu exclud nici posibilitatea relansării programului de relaxare cantitativă la BCE, retras recent.

Așteptările de relaxare monetară au compensat efectul bursier negativ al temerilor legare de războiul comercial SUA-China, care afectează perspectivele de creștere economică globală și care au generat, în mai, cel mai puternic declin lunar din ultimii 3 ani al Stoxx 600.

Strategii de la Citigroup consideră că investitorii se bazează pe certitudinea că Fed va reduce dobânzile în ședința de luna viitoare, ceea ce are, istoric, efecte pozitive asupra acțiunilor europene. De la începutul anilor 1970, acțiunile din regiune au urcat, în medie, cu 10% primele 6 luni de la începutul unei serii de reduceri dobânzilor în SUA și cu 15% la 12 luni.

Avansul puternic vine în pofida faptului că acțiunile europene rămân cele mai populare la nivel global pentru vânzările în lipsă (short trade) și al faptului că investitorii retrag bani din fondurile europene, orientându-se spre fondurile globale. Roland Kaloyan, responsabil de strategie la Societe Generale, explică paradoxul avansului de pe bursele europene, în contextul ieșirilor de capital din ETF-urile și fondurile mutuale din Europa, prin faptul că inestitorii se reorientează către fonduri globale, păstrând expunerea la acțiunile din regiune, dar ca parte a unor portofolii internaționale.
 
În ultimii 3 ani, investitorii au retras 200 de miliarde de dolari din fondurile europene pe acțiuni (grafic Bloomberg).
 
GRAFICE Acțiunile europene, cea mai bună primă jumătate de an din 1998
viewscnt
Afla mai multe despre
stoxx 600
actiuni europene
fed
bce
avans burse europene
raluul bursa. 21 de ani
record bursa